DVORˇÁK

Recensie DVORˇÁK – Saint Ludmila

DVORˇÁK
Saint Ludmila
Adriana Kohútková (sopraan), Karla Bytnarová (alt), Tomáš Černý (tenor) e.a., Slovak Philharmonic Choir and Orchestra o.l.v. Leoš Svarovský
Naxos 8.574023-24 • DDD-142’ (2 cd’s)
Waardering: 9

De beginjaren (en het martelaarschap van de heiligen) van het christendom zijn al eeuwen een meer dan belangrijke inspiratiebron van de westerse kunstwereld. Ook ‘De heilige Ludmila’, een weinig bekend oratorium van Antonín Dvořák gaat daar over. Het libretto van Jaroslav Vrchlický is gebaseerd op een historisch waar verhaal over de bekering van de vorstin Ludmila en haar geliefde Bořivoj, hertog van Bohemen. Het was Dvořáks derde oratorium, hij componeerde het in 1886. De première was een fiasco, waarna de componist zijn werk een paar keer heeft bewerkt. Dat de compositie niet zo vaak wordt uitgevoerd snap ik wel. Ikzelf vind het behoorlijk onevenwichtig, nergens wil het maar één geheel worden. Niet dat het niet mooi is, integendeel. En met een goede uitvoering kan men best veel bereiken, iets wat hier zeer zeker het geval is. Adriana Kohútková is een pracht van een Ludmila en de tenor Tomáš Černý een meer dan overtuigende Bořivoj. Karla Bytnarová zingt een fraaie Svatana, de vertrouwde dienares en vriendin van Ludmila en ook de bas Peter Mikuláś (Ivan) kan mij zeker bekoren. Maar het mooist vind ik de bijdragen van het werkelijk sublieme koor en het mooier dan mooi spelende Slovak Philharmonic Orchestra onder leiding van Leoš Svarovský.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen