Festival Muze van Zuid 2023 presenteert Herz Ensemble.©Zeff Zimberlin
Herz Ensemble. Foto: Zeff Zimberlin

Ensemblecultuur leeft op Festival Muze van Zuid

Festival Muze van Zuid viert van 14 tot en met 17 september 2023 de stad Amsterdam en de Nederlandse ensemblecultuur. Naar traditie zijn op de zesde editie van het festival huisconcerten, muziekwandelingen en diverse muziekstijlen te beleven.

De Nederlandse ensemblecultuur is ‘alive and kicking’. Dat bewijzen de ensembles die uitgenodigd zijn voor het jaarlijkse festival Muze van Zuid, dat breed gedragen wordt en kan rekenen op de inzet en verbondenheid van Amsterdammers die hun huis, studio of winkel openstellen voor de musici. Uniek aan dit festival zijn de muziekwandelingen door Amsterdamse parken en straten richting de concertlocatie.

Ensembles aan het werk

Het Herz Ensemble is een van de ensembles die in september in Amsterdam-Zuid spelen. In de Willem de Zwijgerkerk brengt het Herz Ensemble een drieluik gewijd aan hun artistiek leider, de Australische componist Kate Moore. Ensemble Klang verbindt in de Vondelkerk muziek en beeld met Dreams of Airs van Rozalie Hirs, terwijl Nieuw Amsterdams Peil in Tempel met een bijzonder snarenspel komt. De vier strijkers werken samen met componist Jan-Bas Bollen die een instrument ontwikkelde dat op de theremin lijkt, met dat verschil dat de hypertheremin reageert op infraroodstralen.

Onontdekte muziek

Artiesten van wereldklasse, onder wie sopraan Channa Malkin, gitarist Izhar Elias en mezzosopraan Michaela Rienier, vertolken op Muze van Zuid nieuwe of zelden te horen muziek. Daarnaast biedt de zesde festivaleditie wederom kamermuziek van het allerhoogste niveau met namen als het Chianti Ensemble, het Animato Quartet en het strijktrio Rosanne Philippens, Hannah Strijbos en Lidy Blijdorp. Het volledige festivalprogramma, met nieuwe programma’s van hedendaagse musici, is terug te vinden op de website muzevanzuid.nl.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen