VLADIMIR SPIVAKOV

Exclusief interview met Vladimir Spivakov over het Russisch Nationaal Philharmonisch Orkest

In een tijd dat orkesten verdwijnen, door fusies worden verslonden en financieel nauwelijks nog het hoofd boven water weten te houden, is de oprichting van een nieuw orkest een opmerkelijke stap. In 2003 durfde violist en dirigent VLADIMIR SPIVAKOV een dergelijke stap te zetten, met als resultaat een orkest dat binnen korte tijd zijn plaats in het Russische symfonische landschap wist te vinden. Op 27 maart debuteert het Russisch Nationaal Philharmonisch Orkest (RNPO) in Het Concertgebouw, onder leiding van Vladimir Spivakov.

Op het moment van de oprichting van het nieuwe orkest was Vladimir Spivakov niet alleen een bekende violist die prijzen won op de internationale vioolconcoursen van Paganini, Tsjaikovski en Long-Thibaud. Hij was ook een ervaren dirigent, die de eerste dirigentenprijs al op zijn dertiende in de wacht sleepte. Vladimir Spivakov: “Ik studeerde directie bij Israil Gusman, een ontzettend progressieve musicus en vriend van Sjostakovitsj. Hij dirigeerde ooit tijdens Schnittkes eerste muziekfestival. Toen ik als orkestdirigent in 1979 bij het Chicago Symphony Orchestra debuteerde, wist ik nog niet dat ik straks voor mijn eigen orkest kwam te staan. Mijn kamerorkest Virtuozen van Moskou werd vrij snel daarna opgericht. Het bestaat nog steeds en zal dit jaar zijn veertigste verjaardag vieren. Met dit orkest heb ik over de hele wereld gereisd en de muziek van onder anderen Goebaidoelina, Denisov en Schnittke opgenomen.”

Russisch Nationaal Philharmonisch Orkest

“Voor het RNPO heb ik persoonlijk meer dan vierhonderd musici beluisterd. De selectie die overbleef was zeer goed en sterk, een cadeau voor een dirigent om mee te werken. In mijn begroetingsspeech zei ik slechts dat we bij elkaar gekomen zijn om van muziek, van elkaar en van ons publiek te houden. Niet meer en niet minder. Daarna gingen we direct aan de slag Ik ben geen jaloers mens en nodigde daarom ook andere dirigenten uit. Iedereen mocht met zijn eigen repertoire komen en eraan werken. Zo zijn we in aanraking met Franse muziek gekomen, maar ook met Bruckner en Mahler, die in Rusland niet zo vaak gespeeld werden. Tijdens onze eerste tournee door de Verenigde Staten hebben we 38 concerten gegeven. De recensies waren overweldigend. Ik weet nog dat een van de Amerikaanse muziekcritici zich afvroeg hoe het mogelijk was om na zeven jaar al zo te spelen, terwijl hun orkesten daar honderd jaar voor nodig hadden.”

Het hele interview kunt u lezen in Luister 737, welke vanaf vrijdag 18 januari verkrijgbaar is via onze webshop.

Wij mogen korting geven op het concert. Klik hier, vul de actiecode (NR190327TW) in en u krijgt het tweede kaartje gratis. Wees er dus snel bij.

Tekst: OLGA DE KORT-KOULIKOVA
Foto’s: RUSSISCH NATIONAAL PHILHARMONISCH ORKEST

 

Facebook
Twitter

Laatste artikelen