Festival Oude Muziek
Foto: Foppe Schut

Festival Oude Muziek verkent galanterie

Het Festival Oude Muziek verkent van 26 augustus tot en met 4 september 2022 de verfijning van de achttiende-eeuwse rococo. Het festivalthema Galanterie wordt door co-curator Rosi Braidotti uitgediept. Haar salons en de vele optredens zijn live én via EMTV te beleven.

Het concept ‘galant’ gaat terug tot de middeleeuwen of zelfs de ideale hoveling uit de renaissance. Begrippen als sociale codes en goede manieren worden in de brede programmering van het Festival Oude Muziek cultuurhistorisch onderzocht. Universiteitshoogleraar en feministisch filosoof Rosi Braidotti staat in een reeks van vijf salons naar achttiende-eeuws voorbeeld samen met haar gasten stil bij uiteenlopende onderwerpen. Gedragscodes uit het verleden worden zo onder de loep genomen, om onszelf een spreekwoordelijke spiegel voor te houden.

Galante robots

Braidotti kijkt niet alleen het verleden en heden van galanterie. Ook over de toekomst wordt gespeculeerd. Daarvoor werkte de co-curator van het Festival Oude Muziek samen met studenten en docenten van de opleiding Communication & Multimedia Design van de Avans Hogeschool. Zij gingen na wat galanterie voor de hedendaagse interactie tussen mens en cyber-physical systems (bijvoorbeeld robots) kan betekenen. De antwoorden op vragen als ‘Wat gebeurt er als robots galant worden?’ en ‘Wat als robots niet alleen functioneel gedrag vertonen, maar ook gracieus zijn in hun bewegingen of verfijnd en kwetsbaar in hun interactie?’ zijn tijdens het festival in Museum Speelklok te ontdekken.

Live(stream)

Aansluitend vindt op zaterdag 3 september in TivoliVredenburg het evenement Roco-coding plaats. Klavecinist Artem Belogurov en celliste Octavie Dostaler-Lalonde vertalen galante esthetiek en ethiek in digitale codes en algoritmes naar muziek. Meer muzikaal genot is er te beleven tijdens optredens van Le Concert des Nations, het Orkest van de 18de eeuw, de Nederlandse Bachvereniging en heel veel anderen. Een aantal concerten is net zoals de salons van Braidotti ook te volgen via de streamingdienst Early Music Television (EMTV). Het uitgebreide festivalschema is te raadplegen op de website van het Festival Oude Muziek.

Lees hier meer over Early Music Television en hoe EMTV werkt.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen