Flights of the Angakok van Lera Auerbach beleeft zijn wereldpremière in het Muziekgebouw.
Lera Auerbach.

Angakok stijgt op: sjamaan en klimaat bezongen

Het Muziekgebouw heeft de wereldpremière van Flights of the Angakok van Lera Auerbach. Het Nederlands Kamerkoor speelt het werk voor koor, piano en percussie donderdag in Amsterdam. Auerbach viert een week later haar vijftigste verjaardag. Een mijlpaal die aanleiding is voor een festival ter ere van de componist.   

Het Nederlands Kamerkoor heeft eerder goed ontvangen premières van Auerbach uitgevoerd: 72 Angels en Goetia: in umbra lucis. Het eerstgenoemde album kreeg deze recensie in Luister. Het werk van Auerbach weerspiegelt haar achtergrond. Daarin zijn sporen te vinden van Russische grootheden als Rachmaninov en Sjostakovitsj en joodse traditionele muziek.

Zo spreken de Inuit

Een bezoek aan het poolgebied en zijn inheemse bevolking raakte Auerbach diep. Ze zette haar gevoelens om in Flights of the Angakok. Een koorwerk waarin de klimaatcrisis en de implicaties daarvan voor de cultuur van de oorspronkelijke poolbewoners doorklinken. Het libretto is tot stand gekomen met hulp van ouderen uit de Inuit-gemeenschap. Daarbij zijn de inheemse talen Inuktitut en Kalaallisut gebruikt. In Luister 774 staat een verhaal over Auerbach.

Sjamaan op toetsen

Auerbach putte voor Flights of the Angakok ook inspiratie uit de mythische Inuit-sjamaan – de angakok. De uitvoerende pianist in het werk vervult de rol van sjamaan, terwijl het koor in een ritueel aandoende zang de geesten van de natuur bezingt. Het jonge Nederlandse toptalent Yang Yang Cai neemt de pianopartij voor haar rekening. Bijzonder: het Nederlands Kamerkoor krijgt donderdag in het Amsterdamse Muziekgebouw versterking van Inuit-sopraan Deantha Edmunds. Auerbach zelf debuteert als dirigent bij het koor. De openbare repetitie begint om 16.45 uur, het avondvullende programma om 20.15 uur.

Angakok in Amare

Later in de maand, op 21 oktober, is er een optreden in het kader van het Lera Auerbach Festival in Amare. Het Haagse festival ter ere van de vijftigste verjaardag van Auerbach loopt van 15 tot en met 22 oktober. Het Nederlands Kamerkoor brengt het programma Flights of the Angakok ook in TivoliVredenburg (24 oktober) en het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede (26 oktober). Meer informatie over de optredens is hier te vinden.

 

4.9/5 - (7 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen