Het Van Heel Ensemble speelt zeven werken van Oscar van Hemel in Roden.
Het Van Hemel Ensemble.

Componist Oscar van Hemel opnieuw uitgevonden

Oscar van Hemel. Wie kent hem niet? Van Hemel (1892-1981) was tussen 1940 en 1960 een van de meest gespeelde Nederlandse componisten, maar raakte nadien in de vergetelheid. Zijn kleindochter Muriël brengt zijn kamermuziek opnieuw onder de aandacht. Oude tijden herleven een beetje, want op zondag 29 oktober klinken vanaf 14.00 uur zeven werken van Oscar van Hemel. In Roden, in Theater de Winsinghhof en de naastgelegen Catharinakerk. Uitvoerders: de muzikanten van het Van Hemel Ensemble.

Iets over de erfenis van Van Hemel. Een man die zich een weg baande tussen twee culturen. Want: geboren in Antwerpen, overleden in Hilversum. Wat heeft hij neergezet? Zijn vioolconcerten genoten een zekere faam. Ze zijn gespeeld door Theo Olof en Herman Krebbers, met het Concertgebouworkest. Het oeuvre dat Van Hemel naliet mag je respectabel noemen: twee opera’s, vijf symfonieën, veel vocale werken en werken voor solo-instrumenten en orkest. Meer over zijn leven en werk staat op deze website.

Familiesonate op viool

Zijn kleindochter Muriël – eerste violist bij het Noord Nederlands Orkest – stond met altviolist Celia Hernandez, violist Anna Britala en cellist Maaike Peters aan de wieg van het Van Hemel Ensemble. In Roden speelt Muriël van Hemel samen met pianist Frans Douwe Slot de Tweede vioolsonate van haar opa. Andere werken die op het menu staan in De Winsinghhof, zijn Van Hemels Vierde strijkkwartet en zijn Pianotrio, met cellist Florent Maigrot.

Nieuw Van Hemel-album

Organist Susanna Veerman en sopraan Melissa van Voorst zijn te horen in de Catharinakerk. Daar spelen ook de trombonisten van het Noord Nederlands Orkest een Trombonekwartet. Na het concert vindt in De Winsinghhof de uitreiking plaats van het eerste exemplaar van het nieuwe album van het Van Hemel Ensemble. Het heet A tribute to Oscar van Hemel en is uitgebracht door Aliud Records. Bezoekers zijn uitgenodigd voor de uitreiking. De cd is te koop.

4.6/5 - (9 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen