Sofiane Pamart releast nieuw album 'Letter'
Sofiane Pamart

Sofiane Pamart releast nieuw album

De Franse pianist Sofiane Pamart heeft een nieuw album de wereld ingestuurd. Het album met eigen composities kreeg de naam Letter en is op cd en lp verkrijgbaar. Pamart, ook wel bekend als The Piano King, behoorde het voorbije jaar tot de top tien meest gestreamde klassieke-muziekartiesten wereldwijd.

De klassiek geschoolde pianist en componist studeerde in 2013 met een gouden medaille af aan het Conservatoire Nationale de Lille. Hoewel Pamart met muziek van Chopin opgroeide, had hij al op jonge leeftijd een voorliefde voor hiphop. In 2019 ging de pianist een samenwerking aan met artiesten uit de Franse rapscene. Het betekende het begin van zijn succesvolle solocarrière.

The Piano King

Pamart of The Piano King zoals hij zichzelf noemt, sloop in 2021 met meer dan honderd miljoen streams in de top tien van de meest gestreamde klassieke-muziekartiesten ter wereld. De kloof die hij ervaart tussen zijn opleiding aan het conservatorium en zijn leven heeft, zoals hij zelf zegt, een pianorevolutie ontketent. Pamart maakt het instrument toegankelijk voor een breed publiek, waardoor een nieuwe generatie de piano anders is gaan bekijken.

Verborgen boodschap

Chopin, Ravel en Debussy zijn enkele van Pamarts grote voorbeelden. In zijn pianocomposities zijn klanken te herkennen die aan deze grote componisten doen denken. Pamarts werk bevat een soort emotionele nauwkeurigheid, waarmee hij een grote groep muziekliefhebbers weet te bereiken. Na zijn debuutalbum Planet (2019) en de uitgebreide versie daarvan Planet Gold (2021) is er nu Letter. Op dit nieuwe album prijken achttien zelfgeschreven composities. Lees je de titels achter elkaar, zoals een letter (Engels voor ‘brief’), dan krijg je een boodschap van de pianist: Dear public, your love saved me from solitude. Forever sincerely, Sofiane. P.S. I wrote this album in Asia.


Love, de vierde track van Letter.

Concerten

Wie The Piano King live aan het werk wil horen én zien, kan naar Luxemburg of België afreizen. Op 16 maart 2022 staat hij op het podium van de Rockhal in Esch-sur-Alzette (Luxemburg) en op 11 juni keert hij terug naar die Luxemburgse stad voor een optreden tijdens het festival Les Francofollies. Van 1 tot 10 juli treedt Sofiane Pamart op in het Théâtre Le Manège in Mons (België). Pamarts nieuwe album thuis of onderweg beluisteren? Dat kan, want Letter is uiteraard ook via deze streamingsplatformen te beleven.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen