Gezonheidsvoordelen van klassieke muziek - Luister magazine over klassieke muziek

Gezondheidsvoordelen klassieke muziek top 5

Gemiddeld luisteren we zo’n 190 minuten per dag naar muziek. Wie boven dat gemiddelde zit, moet vooral lekker door blijven luisteren,  want muzikale ritmes hebben een positief effect op ons brein. Dit is de top 5 gezondheidsvoordelen van klassieke muziek.

Het internet staat er bol van: muziek is een wondermiddel. Holsteinkoeien zouden meer melk produceren als ze naar Beethoven luisteren. Mozart maakt je slimmer. De aria’s van Puccini’s opera verminderen je stressgehalte. Giuseppe Verdi maakt je zen. En wil je als wijnhandelaar dat je klanten duurdere flessen gaan kopen? Speel klassieke muziek af in je zaak: het ideale marketinginstrument.

Sommige verhalen zijn waarschijnlijk puur onzin, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat muzikale ritmes wel degelijk een positief effect hebben op je brein. Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado uit 2015 blijkt dat muziek ons hele brein activeert – en niet alleen het deel van je hersenen dat met horen te maken heeft.

Scrol met je muis over de afbeelding om op zoek te gaan naar nog meer gezondheidsvoordelen van klassieke muziek.

1. Betere concentratie

Het onderzoek over het Mozart-effect – luisteren naar Mozart zou je slimmer maken – is nooit echt stevig onderbouwd. Volgens Erik Scherder, professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en auteur van het boek Singing in the Brain (2017) kan klassieke muziek wel degelijk leiden tot betere concentratie. Dit stimuleert namelijk de aanmaak van noradrenaline en serotonine in de hersenschors.

2. Klassieke muziek maakt gelukkig

Als je naar muziek luistert die je fijn vindt, komt er dopamine vrij in je hersenen. Dat is een stofje dat bijdraagt aan het geluksgevoel. Uit onderzoek van het Medical & Biological Research Center in Mexico blijkt dat het luisteren naar klassieke muziek zelfs symptomen van depressie kan verlichten.

3. Lagere bloeddruk

Als je naar klassieke muziek met een lage frequentie luistert, daalt je hartslag en bloeddruk. In onderzoek van de Universiteit van Oxford luisterden deelnemers naar pop, techno, metal, rap én klassiek. Bij het luisteren naar de meer uptempo genres ging de bloeddruk van de respondenten omhoog, bij het horen van klassieke muziek ging die juist omlaag.

4. Betere nachtrust

Kom je moeilijk in slaap? Drie kwartier voor je gaat slapen naar muziek met een lage frequentie luisteren, kan een positief effect hebben op de kwaliteit van je nachtrust, volgens een onderzoek van de Case Western Reserve Universiteit in Cleveland.

5. Klassieke muziek maakt zen

Wanneer je veel stress ervaart, kun je volgens een onderzoek van het Universtair Medisch Centrum Groningen naar non-complexe klassieke muziek luisteren. Dit heeft namelijk een stressverlagende werking.

Wil jij je brein een boost geven? Ga naar het Theater Kerkrade in Limburg, op vrijdag 24 april aanstaande. Op het programma staan onder andere Beethovens Pianoconcert nr. 2 en zijn Symfonie nr. 7 door het Beethoven Orchester Bonn.

4/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen