Beethoven Orchester Bonn in Kerkrade
Fotograaf: Thomas Frey

Beethoven in Kerkrade

Aken viert dit Beethoven-jaar met zeven concerten op zeven locaties. Slechts één van de concerten vindt plaats búiten Aken, en wel in Theater Kerkrade in Limburg, op vrijdag 24 april aanstaande. Op het programma staan onder andere Beethovens Pianoconcert nr. 2 en zijn Symfonie nr. 7 door het Beethoven Orchester Bonn. Het orkest uit de geboortestad van de jarige componist combineert deze werken met de ouverture Con Brio, die Jörg Widmann componeerde met Beethoven in zijn achterhoofd. Met dirigent Dirk Kaftan en pianist Joseph Moog.

Kerkrade kan de borst natmaken

Het Beethoven Orchester Bonn is de drijvende kracht achter het muziekleven in Bonn. Met meer dan tachtig concerten per jaar en zo’n honderd avonden in het gemeentelijke operahuis, zit het orkest zelden stil. Het is een essentieel onderdeel van de jonge, vurige ziel van Beethovens geboortestad. Kerkrade kan de borst vast natmaken. Sinds het begin van seizoen 2017/2018 is dirigent Dirk Kaftan de algemene muzikale directeur van het orkest. Samen met de musici streeft hij altijd naar het allerhoogste artistieke niveau. Maakt niet uit of de muziek driehonderd jaar oud is, uit de tijd van Ludwig van Beethoven stamt of modern is. Kaftan wil de mensen raken, in hun hart en ziel, in Bonn, maar ook ver daarbuiten.

Het Beethoven Orchester Bonn kreeg lof en won prijzen

Het orkest toonde zijn hoge niveau in bijzondere concertprojecten en albumopnames als de opera Der Golem van Eugen d’Albert, Ravels Daphnis et Chloé, Franz Schrekers Irrelohe en Egmont van Beethoven (zie het fragment hieronder). Door de jaren heen won het Beethoven Orchester Bonn prijzen en kreeg het lof voor diens educatieve programma voor jonge talenten. De geschiedenis van het instituut gaat terug tot 1907, toen Beethovens geboortestad opnieuw een eigen orkest kreeg. Het eerdere orkest werd opgeheven in 1794. Door de eeuwen heen had het beroemde dirigenten in de gelederen, onder wie Richard Strauss en Max Reger. Kortom, iedere rechtgeaarde Beethoven-fan zet de 24e april met rood omcirkeld in zijn agenda.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen