GLANERT

Recensie GLANERT, AA, BREWAEYS, ANDRIESSEN – Horizon 6

GLANERT, AA, BREWAEYS, ANDRIESSEN
Horizon 6
Janine Jansen (viool, Van der Aa), Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Xian Zhang (Frenesia), Vladimir Jurowski (Vioolconcert), David Robertson (Symfonie nr.6), Otto Tausk (Along), Mariss Jansons (Mysteriën)
RCO 15001 (cd en dvd) • DDD-76’ (+33’ DVD)
Uitvoering **** | Registratie ****

De serie Horizon van het KCO is in theorie een van de interessantste series met nieuwe muziek: ze biedt de mogelijkheid te tonen dat een ‘oud’ medium als het symfonieorkest, anders dan de clichés ons willen wijsmaken, een nog onverminderd machtige inspiratiebron is voor levende componisten. Die theorie is helaas niet altijd de praktijk. Aan het orkest ligt dat niet: het Concertgebouworkest musiceert koninklijk en de uitvoering van Louis Andriessens Mysteriën op de toegevoegde DVD is misschien niet helemaal naar Andriessens hart, maar wel goed. De vier overige werken op deel zes hebben eerder sterke momenten dan sterke uitgangspunten. Glanerts Frenesia is een zeer afgezwakte nazaat van het expressionisme. Van der Aa’s Vioolconcert, met name in de snelle passages, demonstreert zijn ontwikkeling in de richting van een neoclassicisme met naoorlogse tinten. Brewaeys is bij vlagen een onzeker kind van Debussy dat soms moeilijk raad weet met Debussy’s soevereine omgang met vorm. Niettemin verdient het experiment met de nieuwste orkestwerken alle lof. Zonder kaf geen koren en andersom.
Emanuel Overbeeke

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen