BRAHMS

Recensie BRAHMS, MAHLER, SCHUMANN – Piano Quartets

BRAHMS, MAHLER, SCHUMANN
Piano Quartets
Daniel Hope (viool), Paul Neubaurer (altviool), David Finckel (cello), Wu Han (piano)
Deutsche Grammophon 4794609 • DDD-75’
Uitvoering **** | Registratie *****

Of ik van Brahms houd? Ooit, jaren geleden werd mij de vraag gesteld die ik toen met een volmondig ‘neen’ heb beantwoord. Behalve, zei ik en begon met opsommen… U snapt natuurlijk wel dat de opsomming niet ophield, dus: ja, ik houd zielsveel van Brahms. Ook van zijn pianokwartet. Voor mijn gevoel is het alsof God zelf mij op mijn voorhoofd kust en zegt: het is gewoon mooi. Geniet er van, want daar heb ik muziek voor gecreëerd. Wat kan ik dan anders doen dan gehoorzamen en luisteren? Iets anders is het met het wat grilliger verlopende kwartet van Schumann gesteld, want door de boven de strijkers uitstekend dominante pianopartij voelt het werk prozaïscher aan. Een ideale buffer aldus tussen de Brahms, die nog komen moet en de eraan voorafgaande zielsknijpende sentimentaliteit van Mahler. De aan Menachem Pressler opgedragen opname van Daniel Hope en zijn vrienden is zonder meer prachtig. De violist is een echte aanvoerder die zijn maatjes goed in bedwang houdt, maar het samenspel nergens uit het oog verliest. Dat het net geen 10 krijgt ligt een beetje aan de pianiste, die – hoe geweldig ik haar spel ook vind – een beetje achterblijft bij haar collega’s. Desondanks een echt hebbeding.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen