GLASS

Recensie GLASS – Double Concerto for violin & cello; Tirol Concerto for piano.

GLASS
Double Concerto for violin & cello; Tirol Concerto for piano.
Tim Fain (viool), Wendy Sutter (cello), Residentie Orkest o.l.v. Jurjen Hempel – Stuttgart Chamber Orchestra o.l.v. Dennis Russell Davies
Orange Mountain Music 0077 • DDD-61’


Hoewel Philip Glass dit jaar zijn vijfenzeventigste verjaardag viert, heeft deze cd met eventuele feestelijkheden niets te maken. Dit is eerder een weerslag van de ‘Dutch connection’ die Glass heeft onderhouden sinds de dagen van zijn triomf met de opera ‘Satyagraha’ in de Amsterdamse Stadsschouwburg in 1980. Het ballet ‘Swan Song’ was in 2010 een opdracht van het Nederlands Danstheater, die door Glass slim werd vertaald in een dubbelconcert voor viool en cello, een genre waar hij al heel lang zijn zinnen op had gezet. De opname is het directe gevolg van die dansproductie, met ingevlogen solisten bij het reeds aanwezige team van Residentie Orkest en dirigent Jurjen Hempel. Het Pianoconcert is van oudere datum (2000) en geschreven in opdracht van het Tiroler Festival ‘Klangspuren’, voor pianist-dirigent Dennis Russel Davies, een Glass adept van het eerste uur. Die opname werd overigens al eerder uitgegeven, eveneens op het eigen label van de componist. Symfonisch denken is ten enenmale vreemd aan Philip Glass, en het zal menige lezer verbazen dat zijn catalogus Beethoveniaanse proporties dreigt aan te nemen met negen symfonieën en dit ‘Concerto Project’. Maar de vele fans van de meester kunnen natuurlijk niet wachten op deze Glasspremière.
Siebe Riedstra

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen