GOEBAIDOELINA

Recensie GOEBAIDOELINA – Complete guitar works (Repentance, Sotto voce, Serenade, Toccata)

GOEBAIDOELINA
Complete guitar works (Repentance, Sotto voce, Serenade, Toccata)
David Tanenbaum, Thomas Viloteau, Marc Teicholz en Paul Psarras (gitaar), Peter Wyrick (cello), Mark Wright en Scott Pingel (contrabas), Jodi Levitz (viool)
Naxos 8573379 • DDD–57’
Waardering: 8

Het klinkt wat misleidend om een cd met werk van Sofia Goebaidoelina de titel ‘The complete Guitar Works’ mee te geven. Op deze plaat staat krap een uur muziek waarvan nauwelijks zes minuten bestaat uit werk voor solo-gitaar. In 1960 schreef de Russische componiste een zeer speelbare en lyrische Serenade en in 1969 volgde een Toccata die hier voor het eerst op cd is gezet. De gitaar kwam pas weer terug in haar werk in 2008 en 2010, en dan nog in kamermuziekverband. Repentance is voor drie gitaren, cello en contrabas en Sotto Voce uit 2010 voor twee gitaren, altviool en contrabas. Ondanks de lyriek van de Serenade en de drive van de Toccata is Goebaidoelina allesbehalve een idiomatisch gitaarcomponist. De gitaar is voor de vrouw die zo mysterieus kan schilderen met klankkleuren slechts een andere kleur op het palet. Een kleur die ze perfect en verrassend benut maar voor de diehard gitaarliefhebbers geldt: het is vooral Goebaidoelina die klinkt. Nu is dat hier ook een aanbeveling, want onder aanvoering van initiatiefnemer en gitarist David Tanenbaum wordt er op het scherpst van de snede gemusiceerd en komt de wereld van Goebaidoelina vooral in de twee kamermuziekwerken uitermate boeiend tot leven.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen