Remy van Kesteren. Foto: Martijn Gijsbertsen

NMF: al 35 jaar het instrument voor succes

Een glansrijke carrière als professioneel musicus begint met talent, discipline en doorzettingsvermogen. Een flinke dosis geluk helpt ook, maar een absolute vereiste is het juiste instrument. Passend bij de ontwikkeling en ambities van een musicus. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) geeft instrumenten in bruikleen aan ruim 400 musici in Nederland. Zo staat het fonds al 35 jaar aan de wieg van muzikaal succes.

‘Het instrument voor staande ovaties’

Harpist Remy van Kesteren kreeg in 2018 een bijzondere harp in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Hij was vijf jaar oud toen hij voor het eerst een harp bespeelde. Hij werd direct gegrepen door het instrument. Inmiddels is Remy een veel gevraagd topharpist en componist. Jarenlang had Remy een droom: een harp die hem de mogelijkheid bood zijn muzikale ambities te realiseren.

Remy: “Ik zocht een nieuwe toon. Rijker. Vernieuwend. Met die vraag benaderde ik het NMF. Samen met de Italiaanse harpfabrikant Salvi creëerden we een uniek, nooit eerder gebouwd instrument. Met zijn twee extra snaren biedt deze harp, de Réus 49, mij ongekende mogelijkheden. De harp heeft een uniek dempingsysteem en ik kan hem zowel akoestisch als elektronisch bespelen. Echt een droominstrument dat ik nu met veel plezier in bruikleen heb.”

‘Het instrument voor wereldfaam’

Uxía Martínez Botana. Foto: Martijn Gijsbertsen

In 2016 kocht het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds een bijzondere Engelse contrabas uit Londen (rond 1800), die Uxía Martínez Botana in bruikleen kreeg. Uxía is uitgeroepen tot één van de beste tien contrabassisten ter wereld. Dat word je natuurlijk niet zomaar. Ze speelt al contrabas vanaf haar zesde. Eerst in haar geboorteland Spanje, later maakte ze haar studie af in Amsterdam. Uxía maakte internationaal carrière en speelde met de groten der aarde.

Dat deed ze zo vaak mogelijk op haar favoriete contrabas: The English Lady. Uxía: “Het is een enorm elegant, verfijnd instrument waarmee ik zowel solo als kamermuziek kan spelen. En met een groots palet aan klankkleuren, wat bij contrabassen moeilijk te vinden is.” Groot was ook haar vreugde toen ze dit instrument waarmee ze iedereen muzikaal omverblaast, in bruikleen kon krijgen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Uxía: “Ik voel me krachtig als ik The English Lady bespeel. En op haar beurt verdient zij het om door iedereen te worden bewonderd. We halen het beste uit elkaar. Sinds 2016 zijn we samen, en toeren we de hele wereld over.”

Hoogwaardige collectie

De collectie instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds is opgebouwd door schenkingen, nalatenschappen en met de hulp van donateurs. De ruim 500 hoogwaardige instrumenten en 250 strijkstokken worden ter beschikking gesteld aan professionele musici en muziekstudenten in Nederland. De stichting ontvangt geen subsidie. Wilt u meer lezen over het werk van het NMF? Kijk dan eens op: www.muziekinstrumentenfonds.nl/35jaar.

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen