GOUDAPPEL

Recensie GOUDAPPEL – Kamermuziek (o.a. Elegie, Strijktrio, Vioolsonate, Trompetsonate)

GOUDAPPEL
Kamermuziek (o.a. Elegie, Strijktrio, Vioolsonate, Trompetsonate)
Marcel Worms (piano), Ursula Schoch (viool), Eleonore Pameijer (fluit), Peter van Dinther (trompet), Quimias Trio, I Trittico
Zefir ZEF 9637 • DDD-53’
Uitvoering **** | Registratie ****

Wie Goudappel niet kent, moet hem leren kennen. Jacques Goudappel (1911-1995), geboren in Venlo, leerling van Sem Dresden, was muziekleraar, organist en koordirigent in Winschoten. Daarnaast componeerde hij. Uitgegeven werden zijn werken niet. Ze lagen te verstoffen op een zolder toen ze in 2012 werden ontdekt. Het bleek een kleine goudmijn. En nu verschijnt een cd met een uitgekiende selectie kamer- muziekwerken, die laten horen dat Goudappel zijn vak verstond. Met de heersende modes in de eigentijdse naoorlogse muziek hebben zijn composities niets te maken en dat zal ongetwijfeld een reden zijn waarom ze geen aandacht trokken. Vooroordelen tegen ‘muziek uit de provincie’ deden de rest. Maar het verfijnde, Frans aandoende idioom van Goudappel heeft veel te bieden: harmonische vondsten, energieke ritmen, een lucide melodiek en een aansprekende expressiviteit. Ook voor een jazzy elementje schrikt hij niet terug. Vooral het strijktrio uit 1953, dat zich ontplooit van donker naar licht, maakt indruk, evenals de Elegie voor fluit en piano (1955). Zes werken zijn nieuw opgenomen door toegewijde musici. Het zevende werk, het puntige Scherzo voor koperblazers, overrompelend gespeeld door I Trittico in 1974, komt uit de NOS-archieven. Helemáál onuitgevoerd was Goudappels werk dus niet. Zijn herleving is zeer verdiend.
Gerard Scheltens

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!