Grachtenfestival: meer dan westers

Met een grande finale van twee slotconcerten heeft het Grachtenfestival zondag haar 26e editie afgesloten in het Westerpark in Amsterdam. Tien dagen stonden Amsterdam en omstreken in het teken van muzikaal talent. Er waren dit jaar 186 concerten – inclusief elf premières -, waarvan 69 gratis toegankelijk. Op 92 locaties speelden 468 musici. Met een openingsconcert op de NDSM Y-Helling en de twee slotconcerten in het Westerpark en bijna 30.000 bezoekers kijkt de organisatie terug op een “zeer succesvolle editie”.

Het thema van het Grachtenfestival was dit jaar ‘De toon verandert, de muziek blijft’. Over de onrustige tijd waarin we leven, de zoektocht van jonge makers naar een interpretatie van de wereld om hen heen en de nieuwe klanken die daaruit voortvloeien. “Met deze stelling wil het Grachtenfestival uitdragen dat muziek een vorm van geschiedschrijving is”, aldus de organisatie. “Waarbij de westerse canon niet langer vanzelfsprekend de basis is, maar we al het moois in muziek in de volle breedte koesteren. De compositieopdracht was door Elif Murat geïnspireerd op dit thema. Zij staat voor wat het Grachtenfestival wil brengen: verbinding en vernieuwing.”

Volle bak voor Nikola Meeuwsen

Pianist Nikola Meeuwsen, vorig jaar winnaar van de Grachtenfestivalprijs, was deze editie artist in residence. Hier een filmpje van waar hij toe in staat is. “Na een waanzinnig programma van vijf concerten tijdens het festival op plekken als de passage van het Rijksmuseum, Felix Meritis, Y-Helling, Het Concertgebouw en Westerpark geeft Nikola de residency door aan harpist Joost Willemze”, laat de organisatie van het festival weten. Uit het juryrapport over Willemze: ‘Bij Joost zit je op het puntje van je stoel, van de eerste tot de laatste noot. Hij staat technisch volledig boven de materie, waardoor hij de ruimte heeft je mee te nemen in zijn muzikale verhaal’.

Talentprijs naar pianist Liam

De 12-jarige Liam Nassereddine won tijdens het Grachtenfestival de Bunschoten Jongeren Talent Prijs. “Liam speelt al piano sinds hij zes is”, licht de organisatie toe. Hij volgt lessen aan de Young Musicians Academy, een vooropleiding van het conservatorium in Tilburg. Zijn ‘enorme muzikaliteit’, zijn enthousiasme, het gemak waarmee hij speelt en zijn samenspel met zus en saxofonist Amy werden geroemd.

Publiek stroomt toe

De organisatie is te spreken over hoe het festival is verlopen. “We hebben tien dagen lang prachtig weer gehad, maar ons zonnige humeur kwam zeker ook door het enthousiasme waarmee onze musici door het publiek en de pers ontvangen werden. Veel concerten waren uitverkocht”, meldt directeur Marie-Luce Bree. Bree wordt na vijf jaar in functie in september opgevolgd door Anja van Keulen. Van Keulen was eerder eindredacteur bij AvroTros Klassiek.

Het volgende Grachtenfestival is volgend jaar, van 23 augustus tot en met 1 september. 

 

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen