Shin Sihan Grachtenfestival
Shin Sihan tijdens de Avond van de GrachtenfestivalPrijs. Foto: Melle Meivogel

Terugblik op Grachtenfestival 2020

Tot en met zondagavond 16 augustus vond het 23e Grachtenfestival plaats in Amsterdam. Ondanks de welbekende huidige omstandigheden bleek het een groot succes. 62 locaties boden een podium aan 142 concerten door ruim 225 musici in heel Amsterdam. Op zaterdagavond werd de Grachtenfestivalprijs uitgereikt. Violist Shin Sihan won deze eervolle beloning.

Het festivalthema werd werkelijkheid

Thema dit jaar was ‘wonder’. Dat bleek in dit geval een schot in de roos: “Wat was dit een bijzondere editie van het Grachtenfestival. In vele opzichten was het festivalthema meer aanwezig dan vooraf ooit bedacht. Het bleek een ‘wonder’ dat we wel een festival konden organiseren. Een ‘wonder’ dat er fysiek publiek bij mocht. En een ‘wonder’ dat u allen zo enthousiast reageerden. En dat meer dan de helft van alle kaarten al voor het festival uitverkocht waren”, vertelt directeur Marie-Luce Bree.

Shin Sihan tijdens de Bartok World Competition

Shin Sihan wint GrachtenfestivalPrijs 2020

Violist Shin Sihan (1994) won de GrachtenfestivalPrijs 2020. Deze prijs onderstreept de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle musici te presenteren aan een breed publiek. Sihan krijgt met zijn winst de titel ‘Artist in Residence 2021’ en de gelegenheid om tijdens het volgende festival een uiteenlopend programma samen te stellen en te presenteren. Andere genomineerden waren sopraan Channa Malkin (1989) en pianist Daan Boertien (1991). Het drietal werd gevolgd door een vakjury. Die bestaat uit Frederike Berntsen (recensent klassieke muziek, Trouw), Aart-Jan van de Pol (directeur Nederlands Vioolconcours) en Marlon Titre (afdelingshoofd Klassiek, Koninklijk Conservatorium Den Haag en musicus). “Shin Sihan bindt uitmuntende musici aan zich en verleidt ze mee te gaan in zijn muzikale avontuur. Samen met hen creëert hij magische momenten en pakt hij zijn publiek in”, zegt de jury over de violist.

Meer grachtenfestival

Nieuw was de livestream van verschillende concerten, zoals het premièreconcert Within Time van House of Makers in de Zuiderkerk en het Yannick Hiwat Quintet in Felix Meritis. In totaal is er ruim 15.000 keer naar de video’s gekeken en geluisterd. Deze streams kun je nog steeds bekijken. Ze zijn te vinden op de website van het Grachtenfestival. Nog meer genieten van het Grachtenfestival? De volgende editie vindt plaats van 13 tot en met 22 augustus 2021.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen