Short story Reisopera

Muzikale short story van de Reisopera

De Nederlandse Reisopera presenteert zijn eerste muzikale short story. Verwacht geen opera, maar een ontroerende en komische muziektheatervoorstelling. Op zondag 13 september gaat de jongtalentproductie Magelone & Peter in première in De Kleine Willem in Enschede (16:00 en 19:00 uur).

Sleet en sleur in short story

Regisseur Rennik-Jan Neggers liet zich voor de short story inspireren door het televisieprogramma Memories, waarin oude geliefden worden herenigd. Het verhaal in een notendop: Magelone en Peter gaan ieder jaar op vakantie naar dezelfde camping. Hun zonnebloemgele caravan is dus letterlijk en figuurlijk een sleurhut. Peter (Vincent Kusters/Jacques de Faber) is blij met zijn vaste stek op zijn vaste plek, maar voor Magelone (Vera Fiselier/Franske van der Wiel) is het in toenemende mate een bron van ergernis. Dezelfde man, dezelfde muziek, dezelfde aardappels: elke dag hetzelfde liedje. Denkend aan een vakantieliefde van jaren geleden neemt ze een dapper besluit: ze wil eruit!

Het moge duidelijk zijn: sleet en sleur zijn de sleutelwoorden in deze short story van de Nederlandse Reisopera. Ook het jarenzestig- en jarenzeventigdecor ademt de sfeer van sleetsheid, met een kleurentableau geïnspireerd op David Hockneys schilderij A Bigger Splash. Het verhaal van Magelone & Peter is losjes gebaseerd op de bekende liederencyclus Die schöne Magelone van Johannes Brahms, tussen 1861 en 1869 gecomponeerd naar verzen van Ludwig Tieck. Hoewel regisseur Neggers er zijn eigen draai aan geeft, blijft Brahms’ muziek fier overeind. Dit onder toezicht van muzikaal leider en pianist Ben Weishaupt. “Zonder een noot te veranderen, hebben we onze eigen spanningsboog gemaakt”, aldus Weishaupt. “De energie van de liederen is verbonden met wat er op het podium gebeurt.”

Brahms’ kwieke en impulsieve kant

Volgens Neggers wordt Brahms vaak gezien als ‘wollig en zwaar’. Onterecht, vindt hij. “In deze liederencyclus laat hij zijn kwieke, impulsieve kant horen.” Het verhaal mag dan voortgestuwd worden door de gesproken tekst, de muziek geeft uitdrukking aan het gevoel. “Elk lied bevat uitersten, net zoals dat bij mensen het geval is. De liederen geven uitdrukking aan het gevoel van Magelone en Peter.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen