GRANADOS

Recensie GRANADOS – Goyescas

GRANADOS
Goyescas
Nancy Fabiola Herrera (sopraan), Lidia Vinyes Curtis (mezzoso­praan), Gustavo Pena (tenor), José Antonio López (bariton), BBC Singers, BBC Symphony Orchestra o.l.v. Josep Pons
harmonia mundi HMM 902609 • DDD-60’
Waardering: 9

In 1911 voltooide Enrique Granados zijn pianocyclus Goyescas, een van de hoogtepunten uit de pianoliteratuur. Een paar jaar later verwerkte hij materiaal ervan in zijn gelijknamige opera. Het verhaal is een clichématige klassieke driehoeksverhouding met slechte afloop. Ook zonder kennis van dat verhaal voelt men dat verhaal, doordat vertrouwde dramatische gebaren een energiek Iberische lading krijgen en Granados een soort Spaanse Puccini wordt. Of het nu komt door de live-uitvoering of iets anders, de vertolking mist een zekere onverbiddelijkheid, alsof de vertolkers schoonheid belangrijker vonden dan het lot. (De opname van circa 2000 onder leiding van Antonio Ros-Marba met onder anderen Maria Bayo stelde het drama voorop). Orkest en solisten zijn bij Pons prachtig, maar de opera wordt hier eerder een liedcyclus met geweldige instrumentale intermezzo’s. In dat soort is de uitvoering zeer goed, waardoor de musici laten horen dat men deze muziek ook op deze manier boeiend kan brengen.
Emanuel Overbeeke

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen