RAMEAU

Recensie RAMEAU – Les Indes galantes (muziektheater)

RAMEAU
Les Indes galantes (muziektheater)
Chantal Santon Jeffery, Katherine Watson, Véronique Gens (sopraan) e.a., Purcell Choir, Orfeo Orchestra o.l.v. György Vashegyi
Glossa GCD 924005 • DDD-124’ (2 cd’s)
Waardering: 6

Het was heel lang een beetje een rommeltje, vanaf het ontstaan rond 1733 tot en met de definitieve versie in 1761. Het muziektheaterspektakel Les Indes galantes van Jean-Philippe Rameau (1683-1763) kende allerlei versies en samenstellingen, er werden stukken herschreven, weggelaten en weer toegevoegd en verwisseld. Wat we hier te horen krijgen in de vertolking van het Purcell Choir en het Orfeo Orchestra onder aanvoering van de Hongaarse dirigent György Vashegyi, is die laatste versie, een wat rommelige opeenvolging van recitatieven, aria’s, koorfrasen en instrumentale intermezzo’s, ergens tussen musical, opera, oratorium en ballet in. Waar het over gaat is al net zo ondefinieerbaar, behalve dat er verhaalelementen te bespeuren zijn met ‘roots’ in het Nabije en Verre Oosten en Zuid-Amerika. Het compositorisch genie van Rameau is onmiskenbaar, maar deze uitvoering lijdt nogal onder de hysterisch vibrerende galm van sopraan Santon Jeffery.
René de Cocq

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen