GRÉTRY

Recensie GRÉTRY – Raoul Barbe Bleue

GRÉTRY
Raoul Barbe Bleue
Chantal Santon-Jeffery (Isaure), François Rougier (Vergy), Matthieu Lécroart (Raoul) e.a., Orkester Nord o.l.v. Martin Wåhlberg
Aparté AP214 • DDD-88’ (2 cd’s)
Waardering: 8

Eerst een kort vraagje: hoe goed is uw Frans? Mocht u de taal uitstekend beheersen ga dan onmiddellijk Raoul Barbe Bleue, een onbekende opera van Grétry aanschaffen. Ik beloof u een onvergetelijke tijd. Niet zozeer met de muziek, al is die zonder meer zeer prettig: de helft van de opera bestaat namelijk uit gesproken tekst. Maar is uw Frans niet meer dan zozo dan kunt u er beter niet aan beginnen: het is onmogelijk om het allemaal te volgen, ondanks het bijgeleverde libretto. De uit Luik afkomstige componist André Ernest Modeste Grétry (1741-1813) geniet geen grote bekendheid en dat terwijl hij meer dan 50 opera’s heeft gecomponeerd. Bijna allemaal opéra comiques, wat dus de – ellenlange in dit geval – gesproken teksten verklaart. Raoul Barbe Bleue beleefde zijn première in 1789. Het is een semi-komische versie van het eeuwenoude Blauwbaard-verhaal en de circa 45 minuten muziek zijn ontzettend leuk. Alleen: dat is te weinig. Te weinig muziek en te veel gepraat en dat kon ik (en dat zeg ik eerlijk) niet volhouden. Zonde. Echt zonde ook omdat het orkest onder leiding van Martin Wåhlberg meer dan voortreffelijk is en de (jonge) zangers zijn een lust voor het oor. De (live) opname uit Trondheim klinkt uitstekend. Was de opera maar uitgebracht op dvd!
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen