Postland en het James Whale Orchestra brengen een livesoundtrack bij de film Blackmail van Alfred Hitchcock
Postland en het James Whale Orchestra. Foto: Ioannis Kouzapas

Hitchcock-thriller krijgt livesoundtrack

Alfred Hitchcock maakte in 1922 zijn debuut als filmregisseur. Honderd jaar later vinden het eigentijds muziekcollectief Postland en het James Whale Orchestra het hoog tijd om een van zijn stille films van muziek te voorzien. Op zondag 13 november 2022 voeren zij voor het eerst de livesoundtrack bij de Hitchcock-thriller Blackmail op, gecomponeerd door Oliver Parr.

Na 93 jaar wordt de onheilspellende stilte die in de Hitchcock-thriller Blackmail heerst, doorbroken en krijgt de film een soundtrack. Tijdens het componeren zag Oliver Parr Blackmail wel tien keer. “Steeds meer ontdek je hoe geniaal deze film in elkaar zit. Alles, maar dan ook werkelijk alles klopt”, vindt de componist. “Een Hitchcock-thriller staat voor angst, verwarring, paranoia, achterdocht en fobieën. Hedendaags klassieke muziek is het perfecte medium om de innerlijke werking van de menselijke geest bloot te leggen.”

Stille thriller

Parr schreef de soundtrack op vraag van het eigentijds muziekcollectief Postland en het James Whale Orchestra. Zij gaan met de Hitchcock-thriller Blackmail en de bijbehorende soundtrack op tournee in Nederland. De stilte van de thriller wordt voor het eerst doorbroken op zondag 13 november tijdens het Leiden International Film Festival in het Trianon Theater. Later dit jaar vinden er uitvoeringen plaats in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De volledige speellijst vindt u onderaan dit artikel.

Hitchcocks doorbraak

Blackmail is niet Hitchcocks meest bekende film, maar betekende wel zijn internationale doorbraak”, zegt Parr. “Kenners beschouwen het als de eerste echte Hitchcock-film, die alle elementen bevat waarmee hij in zijn eerdere films succesvol experimenteerde: de bloedmooie maar tragische blondine, de charmante boef, de gruwelijke moord, de achtervolging langs beroemde plekken, de verrassende plotwendingen, de zwarte humor en natuurlijk de korte glimprol van de maestro zelf.”


De eerste klanken van de Blackmail-soundtrack hoort u in bovenstaande video.

Tournee door Nederland

Zaterdag 12 november 2022 – Geldermalsen, Filmtheater LingeFilm (preview)
Zondag 13 november 2022 – Leiden, Trianon Theater (première)
Woensdag 16 november 2022 – Almere, Goede Rede
Vrijdag 2 december 2022 – Den Haag, Filmhuis
Zaterdag 3 december 2022 – Nijmegen, De Vereeniging
Zondag 4 december 2022 – Amsterdam, Eye Filmmuseum
Zondag 11 december 2022 – Rotterdam, LantarenVenster
Donderdag 15 december 2022 – Amsterdam, Melkweg
Vrijdag 16 december 2022 – Bunnik, Oude Dorpskerk
Zaterdag 17 december 2022 – Utrecht, Podium Hoge Woerd

Kijk voor kaarten op de website van het gewenste theater.

4.7/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen