HÄNDEL

Recensie HÄNDEL – Esther

HÄNDEL
Esther
Dunedin Consort o.l.v. John Butt, met Robin Blaze (Priest of the Israelites), Matthew Brook (Haman), James Gilchrist (Assuerus), Susan Hammilton (Esther), e.a.
Linn Records CKD 397 • SACD-99’
Ondanks de emoties, die in dit ‘eerste oratorium ooit’ van links naar rechts schieten, is Esther niet echt een stuk dat raakt. Er ontbreken duidelijk fragmenten uit het verhaal, iets wat dit oratorium onpersoonlijk en kleurloos maakt. Zieltjes winnen voor het Christendom gaat hier in ieder geval niet mee lukken. Het Dunedin Consort kan daar uiteraard niets aan doen en eigenlijk geeft het ook niet, want dit is een prachtige uitvoering! Een aardig staaltje Britse barokpracht: swingend, licht ingetogen en toch dramatisch. Susan Hammilton is een heldere, perfect verstaanbare Esther, James Gilchrist een zalvende en liefdevolle koning. Toppunt van Händelesk drama zijn natuurlijk de koordelen. Die zijn hier afwisselend transparant en brijachtig. De transparante momenten vallen op en zijn een welkome afwisseling op de o zo Engelse tonenbrij.

Didi de Pooter

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen