James Oesi, oprichter en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival
James Oesi, oprichter en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival.

Dit mag u verwachten van het Dutch Double Bass Festival

Het enige festival ter wereld waar alles rond de bas draait. Da’s het Dutch Double Bass Festival dat op 13 en 14 oktober 2023 in Theater Zuidplein in Rotterdam plaatsvindt. De kaartverkoop voor de vierde festivaleditie is al gestart. Hoog tijd dus om vooruit te blikken.

Het Dutch Double Bass Festival (DDBF) programmeert dwars door verschillende muziekstijlen heen. Want de bas is onmisbaar in eender welke stijl. Van pop, jazz en funk tot klassieke muziek. Bassist James Oesi is de oprichter en artistiek leider van het festival. Hij noemt de bas een enorm veelzijdig instrument: “Essentieel als orkestinstrument, krachtig als solist in kamermuziek en onmisbaar in een jazzband. Ik wil de wereld laten zien hoe mooi de bas is; aansprekend voor alle soorten muziekliefhebbers die we met dit festival tot in het hart willen raken.”

Bas in hoofdrol

In elk van de achttien festivalacts speelt de contrabas of basgitaar vanzelfsprekend de hoofdrol. Daarmee komen een aantal unieke samenwerkingen tot stand. Een daarvan is de act van Oesi en kamerorkest Kamerata Zuid. Samen brengen ze uitsluitend muziek van zwarte componisten zoals Abdullah Ibrahim, Florence Price, Samuel Coleridge-Taylor en Joseph Bologne in arrangementen van Oesi’s hand. Hoogtepunt van hun performance is de première van nieuw opdrachtwerk gecomponeerd door bassist Derrick Hodge.

Vleugje klassiek

Wie vooral voor klassieke muziek op 13 en 14 oktober naar Theater Zuidplein in Rotterdam afzakt, mag het optreden van kamerorkest Zagreb Soloists met gitarist Miriam Rodriguez Brüllova en Roman Pakoló niet missen. De Slovaak is een toonaangevende naam onder de contrabassisten en won onder andere de Johannes Matthias Sperger competitie en de European Prize of Culture. Ga ook zeker luisteren naar de Weense bassist Dominik Wagner, wiens ambitie het is om de contrabas uit de schaduw van de cello te halen. Op DDBF is hij aan het werk te horen met de Oekraïense pianiste Polina Sasko. Ook getalenteerde ensembles van Codarts Rotterdam en het Conservatorium van Amsterdam krijgen een podium tijdens het Nederlandse basfestival.

Gevarieerde festivaleditie

Voor hedendaagse muziek verwijzen we u door naar Dario Calderone, jazzbassist Robert Landfermann en Show Pony (oftewel contrabassist, zangeres, elektronisch muzikant en producer Laura Nygren). Ook in West-Afrikaanse muziek speelt de bas een hoofdrol, zo laat Teun Creemers horen. Hij is gespecialiseerd in dit muziekgenre en deelt op DDBF het podium met kora-fenomeen Mamadou Diabaté. Kortom, er staat ons een gevarieerde festivaleditie te wachten. Ontdek het volledige programma op ddbf.nl.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen