hannes minnaar
Hannes Minnaar - Foto: Simon van Boxtel

Hannes Minnaar: Nox + Q&A van Muziekgebouw

Op Nox verleidt pianist Hannes Minnaar de luisteraar naar de schemeringen van de nacht, voortgedragen door Robert Schumann, Rob Zuidam, Maurice Ravel en Leoš Janáček. Daar waar schaduw over licht en leven valt, pianistische pijnscheuten duidelijk hoorbaar zijn en een lijk aan een galg bungelt in de langzaam ondergaande avondzon.

Ze slaat haar donkere vleugels over de aarde, totdat er een absolute duisternis ontstaat. Zo’n duisternis waarin geen enkele ster te bekennen is en de maan zich schuilhoudt achter de wolken. Ze is als een groot zwart gat, het oneindige niets. Na zonsondergang lonkt ze naar je. Soms zijn je ogen al gesloten, dan heb je geluk. Af en toe lukt het haar wél. Dan heeft ze je in haar greep. Dan blijf je piekeren. Woelen. Tobben. Soms maakt ze je bang. Ieder mens kent haar wel: de donkere keerzijde van de dag, de oergodin van de nacht. Nox. Op zijn gelijknamige soloalbum sleept pianist Hannes Minnaar (35) ons in vier herhalende delen, aan de hand van vier componisten, de nacht door. Het zijn geen met maanlicht overgoten scènes, maar onheilspellende nachtmerries.

“Het was heel bijzonder om tijdens dit project met een levende componist samen te werken”

hannes minnaar rob zuidam
Hannes Minnaar met Rob Zuidam achter de piano – Foto: Valentine Laout

Nox van Hannes Minnaar

De cd opent met Schumanns ontroerende treurmars, waarvan vooral het achterliggende verhaal vrij duister is, maar de muziek nog rustig en zacht begint. Dan volgen Rob Zuidams nocturnes, waarin hoog en laag het tegen elkaar opnemen en hier en daar plaats wordt gemaakt voor invloeden uit andere muziekstijlen. Daarna komen Ravels lugubere symfonische gedichten voor de piano. Het wordt donkerder en donkerder, totdat de zon in het laatste deel, gecomponeerd door Janáček, bijna opkomt.

Muziekgebouw aan ’t IJ: Q&A met Minnaar

Op zaterdag 7 november zou pianist Hannes Minnaar in het Muziekgebouw aan ’t IJ staan. Het concert zou tevens de wereldpremière zijn van het nieuwe stuk Nox van Rob Zuidam, dat op de gelijknamige cd prijkt. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen kan het concert helaas niet doorgaan. Het Muziekgebouw in Amsterdam organiseert daarom een Q&A-sessie met Hannes Minnaar. Dit weekend komt de Q&A online op de kanalen van Muziekgebouw aan ’t IJ. Benieuwd? Neem een kijkje op de Facebook of Instagram van de concerthal.

Benieuwd naar het gehele interview van journalist Karlijn Linssen met de Nederlandse pianist Hannes Minnaar? Lees het nu in Luister magazine nr. 751, hier te koop!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!