HASSE

Recensie HASSE – Siroe re di Persia

HASSE
Siroe re di Persia
met o.a. Max Emanuel Cencic (Siroe), Franco Fagioli (Medarse), Julia Lezhneva (Laodice), Armonia Artenea o.l.v. George Petrou
Decca 478 6768 • DDD-2.51’
Uitvoering ** | Registratie ****

Johann Adolph Hasse heeft voor de tijd waarin hij leefde een prachtige leeftijd bereikt: 84. En hij heeft niet stil gezeten: tussen 1721 en 1771 schreef hij meer dan 60 opera’s. Verder componeerde hij massa’s kamermuziek, oratoria en motetten en dan is er ook nog eens heel veel tijdens zijn leven door brand verloren gegaan. Onder de 16 opera’s die een tweede redactie kregen was ook Siroe (1733-1763), over koning Cyrus II van Perzië (ca. 550 v. Chr.). Händel en Vivaldi schreven opera’s op hetzelfde libretto (van Petro Metastasio). Hasses muziek is op en top Italiaanse barok. Vooral Händel is dichtbij (maar superieur…). Aan klatergoud en vuurwerk ontbreekt het ook bij Hasse niet. Petrou leidt zijn troepen met groot enthousiasme en beslistheid, maar zijn uitvoering staat stijf van de adrenaline. Hoe gedreven ook, het is voortdurend snakken naar adem. Indrukwekkend de prestaties van de solisten – met name Juan Sancho en Laureen Snouffer – maar toch ook wat zij doen is weinig subtiel. Het is voortdurend vol en hard, zelfs in de onwaarschijnlijk hoge regionen. Ook op de schaarse eilanden van rust is er een teveel aan krachtpatserij.
Jurjen Vis

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!