Klaus Mäkelä van Oslo Philarmonic
Klaus Mäkelä

Oslo Philharmonic en Klaus Mäkelä vieren 100 jaar Sibelius

Het Oslo Philharmonic viert op 18 maart de honderdste verjaardag van Sibelius’ laatste bezoek aan de Noorse hoofdstad. Dirigent Klaus Mäkelä begeleidt het Filharmonisch Orkest van Oslo bij de première van hun uitvoering van Symfonie nr.1. Benieuwd naar deze historische stream? Lees verder!

In maart 1921, deze maand honderd jaar geleden, bracht de Finse violist, componist én dirigent Jean Sibelius zijn tweede bezoek aan Oslo op uitnodiging van Georg Schneevoigt. Georg was op dat moment de chef-dirigent van de Oslo Philharmonic. Het orkest was pas twee jaar oud en Sibelius was op het hoogtepunt van zijn roem. Tijdens zijn bezoek – dat een week duurde – dirigeerde Sibelius drie concerten op drie verschillende locaties. Hij opende met een uitvoering van Symfonie nr. 1 op de universiteit, waar de koninklijke familie bij aanwezig was. Voor het orkest een mijlpaal, want het haalde de voorpagina’s en de kaartverkoop was enorm, ook al zat het land middenin de economische crisis.

Sibelius in de hoofdrol bij Oslo Philharmonic

Dat Sibelius’ muziek altijd de hoofdrol heeft gespeeld in het repertoire van het Filharmonisch Orkest van Oslo, is dus niet gek. In 2015 ontving het orkest zelfs de Sibeliusprijs als erkenning voor de nauwe band met de muziek van de componist. En nu is er Klaus Mäkelä, de piepjonge nieuwe dirigent van het Noorse orkest. Hij is nog maar net begonnen aan zijn eerste vaste baan. “De muziek van Sibelius zit zowel in mijn DNA als in het DNA van het orkest”, zei Klaus Mäkelä toen hij het thema van zijn eerste seizoen bij de Oslo Philharmonic aankondigde. Hij legt de focus op alle zeven symfonieën van de Finse componist.

Concertstream met Klaus Mäkelä

Op 18 maart 2021 om 21.00 uur viert Klaus Mäkelä samen met het orkest honderd jaar Sibelius. De nieuwste uitvoering van Symfonie nr. 1 wordt dan gestreamd. Benieuwd geworden? De uitvoering staat donderdag online en kan vanaf dat moment dertig dagen worden bekeken via Facebook en YouTube.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen