HEMENWAY

Recensie HEMENWAY – To Paradise for Onions (Songs and Chamber Works of Edith Hemenway)

HEMENWAY
To Paradise for Onions (Songs and Chamber Works of Edith Hemenway)
Claron McFadden en Roberta Alexander (sopraan), Nancy Braithwaite (klarinet), Michael Stirling (cello), Vaughan Schlepp (piano)
Et’cetera KTC 1632 • DDD-72’
Waardering: 8

Nee, het is niet erg als de naam Edith Hemenway u niets zegt. De bescheiden Amerikaanse componiste bewoog zich lange tijd in eigen land in relatief kleine kring. Ze groeide uit tot een uitstekend organiste, vooral aangaande het werk van Bach, en schreef onder andere verschillende opera’s voor kinderen. De kennismaking met de al jaren in Nederland wonende klarinettiste Nancy Braithwaite, onder andere docente aan het conservatorium van Rotterdam, deed Hemenway diverse werken schrijven waarin de klarinet prominent aanwezig is. Een crowdfundingactie van Braithwaite bracht deze cd binnen handbereik. Twee cycli voor sopraan, klarinet en piano (en in één een toegevoegde cello), duetten voor twee sopranen en piano en instrumentaal werk met de klarinet als prima donna vormen de kennismaking met Hemenway. De in 1926 geboren componiste is in geen enkel werk een hemelbestormer die heftig nieuwe wegen in slaat, maar wel een vakvrouw met liefde voor de muziek en de musici, die groot is geworden met het werk van onder anderen Debussy en Ravel en die de meerstemmigheid van Bach diep in haar aderen heeft zitten. Braithwaite voert de zorgvuldig vastgelegde werken met sopranen Roberta Alexander en Claron McFadden, cellist Michael Stirling en pianist Vaughan Schlepp met hoorbaar plezier uit en maakt zo prettig reclame voor het werk van deze Amerikaanse.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen