Het Nederlands Strijkersgilde
Het Nederlands Strijkersgilde

Het Nederlands Strijkersgilde presenteert Licht in de verte

Het Nederlands Strijkersgilde bestaat dertig jaar en viert deze mijlpaal met inspirerende concerten onder leiding van Jeppe Moulijn. Op 28, 29 en 30 juli 2023 presenteert het muziekgezelschap het programma Licht in de verte. Solist van dienst: het Matangi Quartet.

Voor zijn programma Licht in de verte laat het Nederlands Strijkersgilde zich inspireren door een uitspraak van Igor Stravinksy: ‘Componisten zijn als een vuurtoren.’ Daarmee bedoelde hij dat componisten afgezonderd en in het heden staan, hoewel hun inspiratiebronnen tot in het verleden reiken en hun invloed doorwerkt tot in de toekomst.

Programma vol contrasten

Het Nederlands Strijkersgilde, dat dertig musici telt, laat onder het thema Licht in de verte werken uit de twintigste en 21ste eeuw horen, die geïnspireerd zijn op eeuwenoude muziek en samen een programma vol contrasten vormen. Daarmee toont het muziekgezelschap hoe ver muziek kan reiken. Op het programma staan Introduction and Allegro, Opus 47 van Edward Elgar, Lighthouse van Erkki-Sven Tüür, Sinfonia for String Orchestra, Opus 53 van Kurt Atterberg en de Nederlandse première van Hans Abrahamsens 10 Preludes (version for string orchestra).

Matangi Quartet als solist

In Elgars Introduction and Allegro, Opus 47 krijgt het Nederlands Strijkersgilde versterking van het Matangi Quartet, dat de rol van solo-strijkkwartet vervult. Het contrast tussen solo-kwartet en strijkorkest belooft enorm boeiend te worden. Het Nederlands Strijkersgilde wordt gedurende het volledige programma geleid door dirigent en veelzijdig musicus Jeppe Moulijn.

Nederlands Strijkersgilde op tournee

Het Nederlands Strijkersgilde is een muziekgezelschap van gevorderde amateurmusici, die na een auditie kunnen toetreden tot het projectstrijkorkest. Op slechts zeven dagen tijd studeert het dertigkoppig orkest een programma in om er vervolgens mee op tournee te gaan door Nederland. Met het programma Licht in de verte houdt het strijkorkest deze zomer halt in de Amstelkerk in Amsterdam (28 juli, 20 uur), de Plantagekerk in Zwolle (29 juli, 20 uur) en de Geertekerk in Utrecht (30 juli, 15.30 uur).

Info en tickets: nederlandsstrijkersgilde.nl

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen