Van Bingen in nieuw jasje
Hildegard - opera van nu, gregoriaans van toen.

Van Bingens Ordo Virtutum in nieuw jasje

Het mysteriespel Ordo Virtutum (‘De orde der deugden’) van Hildegard van Bingen is feitelijk de allereerste opera ooit geschreven. Nog steeds worden de liederen van Hildegard van Bingen overal ter wereld uitgevoerd. Haar levensverhaal wordt op 10 november verteld in de nieuwe opera Hildegard – opera van nu, gregoriaans van toen, geschreven door componist Steven Kamperman.

Van Bingen was een vrijdenker die schreef over seksualiteit

Hildegard van Bingen kwam in 1098 in Duitsland ter wereld als tiende kind in een adellijke familie. Vanaf haar zevende levensjaar zat zij in een klein gesloten vrouwenklooster. In 1136 werd zij daar abdis en niet veel later stichtte zij na veel tegenstand haar eigen klooster. Van Bingen was een vrijdenker, die schreef over seksualiteit, haar eigen taal ontwierp en verschillende muziekstukken componeerde. Het mysteriespel Ordo Virtutum is daarvan het bekendste. In het verhaal wil een menselijke ziel meteen naar de hemel, maar wordt tegengehouden door de deugden. Door te leven en door wijsheid op te doen, is zij uiteindelijk klaar om naar de hemel te gaan.

“Contrasterende scènes waarin de wereldse kant van Van Bingen aan bod komt”

Steven Kamperman (1970) schreef de muziek voor Hildegard – opera van nu, gregoriaans van toen. Hij vertelt: “De voorstelling begint met de pure en onbewerkte gregoriaanse klanken uit Ordo Virtutum. Daarna vertelt mijn eigen muziek in contrasterende scènes haar levensverhaal, waarin vooral Hildegards wereldse kant aan bod komt. Ik heb een veelheid aan invloeden erin verwerkt, in de geest van de vrijplaats die haar klooster geweest moet zijn.”

Kamperman won met zijn jeugdopera Roodhapje in 2016 de Young Audience Music Award. Deze schreef hij in opdracht van Holland Opera. Wynanda Zeevaarder neemt de rol van Hildegard van Bingen op zich en bas-bariton Marc Pantus kruipt in de huid van abt Kuno van Disibodenberg. De opera wordt geregisseerd door Annechien Koerselman.

De première vindt plaats op zaterdag 10 november tijdens November Music in Den Bosch. Aansluitend volgt een tournee door Nederland, die eindigt op 1 december in de Sint-Catharinakerk in Eindhoven.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen