Hildegard von Bingen staat centraal op de HildegardDag in Amsterdam en Utrecht

HildegardDag laat Hildegard von Bingen herleven

Seizoen Oude Muziek wijdt een minifestival aan zieneres, genezeres, dichteres en componiste Hildegard von Bingen. Via concerten, een lezing en een film over het leven van de Duitse benedictijnse abdis herleeft haar werk als nooit tevoren. De HildegardDag vindt op 25 en 26 februari 2023 plaats in TivoliVredenburg (Utrecht) en Muziekgebouw aan ’t IJ (Amsterdam).

Hildegard von Bingen (1098-1179), oftewel ‘de Sibille van de Rijn’, staat in de geschiedenisboeken als de eerste vrouwelijke toondichter. Maar ook tijdens haar leven gold ze als een cultfiguur. Haar tijdgenoten prezen zowel haar artistieke oeuvre als haar mystieke, geneeskundige en wetenschappelijke kwaliteiten. De benedictijnse abdis componeerde vooral religieuze liederen, waaronder gezangen ter ere van Disibod en Rupertus – de patroonheiligen van de kloosters waarin ze leefde.

Minifestival

Anno nu blijft het werk van Von Bingen inspireren. Zodanig zelfs dat de makers van het Festival Oude Muziek een tweedaags festival aan haar wijden. Tijdens de HildegardDag herleeft haar werk van tijdloze klanken en beeldende taal als nooit tevoren. Ars Choralis Coeln neemt het publiek mee op verkenning door het religieuze repertoire van de middeleeuwse componiste. Wie zelf wil ervaren hoe het is om Von Bingens muziek te zingen, kan deelnemen aan de HildegardScratch onder leiding van Maria Jonas.

Muziek, film, lezing

De HildegardDag in Utrecht en Amsterdam wordt afgesloten met Von Bingens moraalspel Ordo virtutum door het Tiburtina Ensemble. Eerder op de dag wordt de film Vision – Aus dem Leben der Hildegard von Bingen vertoond en geeft Hendrik Vanden Abeele een lezing. Het volledige programma en aanvullende info is te vinden op oudemuziek.nl.

Meer Hildegard von Bingen? Beluister deze podcastaflevering van Klassieke Klets, waarin u een antwoord krijgt op de vragen: wanneer ging het eenstemmige gregoriaans over in meerstemmigheid? Hoe kan het dat de verzen van een dertiende-eeuwse koning nog steeds fris en urgent klinken? En wat is het absolute hoogtepunt uit die woelige tijd? Tussen de bedrijven door verslaat Joris de draak, prefereert Guido een aardse Hildegard en ziet de maagd Maria dat het goed is.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen