HINDEMITH

Recensie HINDEMITH – Kammermusik I-II-III – Kleine Kammermusik, Vol. 1

HINDEMITH
Kammermusik I-II-III – Kleine Kammermusik, Vol. 1
Xi Zhai (piano), Christopher Park (piano), Bruno Philippe (cello), Kronberg Academy Soloists, Schleswig-Holstein Festival Or­­­-ches­tra o.l.v. Christoph Eschenbach
Ondine ODE 1341-2 • DDD-67’
Waardering: 8

Paul Hindemith is en blijft toch een fascinerende componist. We kunnen hem wel beschouwen als een van de meest vruchtbare componisten aller tijden en hij is vooral ook een soort uitvinder. Hij heeft een stijl ontwikkeld met als doel de grote Duitse traditie te continueren, waarbij hij in zijn instrumentale werken Brahms en Reger volgt. Gebruikmakend van zijn eigen ‘Erweiterte Tonalität’, probeert hij oud en nieuw samen te smelten. Een goede zaak en vooral slim van het label Ondine om zijn ‘Kammermusiken’ geïntegreerd uit te brengen. Telefunken had het al eens eerder uitgebracht in 1969 op vinyl en pas bijna 30 jaar later op cd. Het eerste werk is direct een schot in de roos en we worden bijna halsoverkop in de muziek getrokken. Maar in z’n algemeenheid is zijn kamermuziek doorgaans scherp en geestig. Toch zijn er ook zeker dorre momenten aan te wijzen. De hele cd zonder onderbreking beluisteren, is dan ook iets te veel van het goede wellicht. Niettemin is Eschenbach de juiste man voor deze materie: hij heeft veel oog voor zowel het spitsvondige als het coloriet in Hindemiths taal. De Ondine-opname is voorbeeldig zoals gewoonlijk. Aanrader!
Emile Stoffels

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen