Tim Kliphuis, gastcurator van de Nacht van de Viool 2023.
Tim Kliphuis, gastcurator van de Nacht van de Viool 2023.

Nacht van de Viool 2023 overstijgt muziekgenres

Dat muziek geen grenzen kent, stelt violist Tim Kliphuis. De gastcurator van de Nacht van de Viool selecteerde samen met Aart-Jan van de Pol, directeur van het Nederlands Vioolconcours, een divers aantal (inter)nationale artiesten, van gevestigde namen tot aanstormend talent. Goed voor een feestelijk programma om op 27 januari 2023 in TivoliVredenburg de veelzijdigheid van de viool te vieren.

“Muziek kent geen grenzen”, aldus Tim Kliphuis. “Ik pleit voor cross-overs van genres en dat is precies wat we gaan doen tijdens de Nacht van de Viool. We zetten grote namen als Frankie Gavin en Roby Lakatos op één podium en dat wordt één groot feest!” De behoefte om niet langer in muzikale hokjes te denken, nam toe tijdens zijn studie aan het conservatorium. Als jazzviolist had Kliphuis ook interesse in bijvoorbeeld gipsymuziek. Hij zocht en vond een manier om verschillende stijlen te combineren. Die kennis deelt hij nu met conservatoriumstudenten, zodat ook zij weten hoe ze genre-overstijgend kunnen denken en acteren in de muziek.

Veelzijdige viool

Die veelzijdigheid van de viool wordt gevierd tijdens de Nacht van de Viool. Kliphuis is gastcurator van het vioolfestival, waarop hij zelf maar enkele nummers solo speelt, “want mijn rol is die avond vooral om muziek te verbinden. Ik kijk uit naar de superjam laat op de avond, waarbij alles bij elkaar komt. Een grote improvisatieshow die alleen dan en daar beleefd kan worden.” Aan de Nacht van de Viool nemen violisten deel uit binnen- en buitenland, onder wie Isabelle van Keulen, Abderrahim Semlali, Lenneke van Staalen, Moniek de Leeuw, Anan al-Kadamani, Merel Vercammen, Yannick Hiwat, Pablo Rodriguez en Shauntell Baumgard.

Geen papier hier

In zijn eigen composities verwerkt Kliphuis actuele thema’s over de toekomst van de planeet. “Als mijn achterkleinkind met een tijdmachine vandaag op de stoep staat, wil ik kunnen zeggen dat ik op mijn manier heb bijgedragen aan de bewustwording over de uitdagingen van deze tijd.” De organisatie van de Nacht van de Viool wil het festival zo duurzaam mogelijk maken. Bijvoorbeeld door geen papier te gebruiken. Op de website van het Nederlands Vioolconcours en in de app TimeSquare is alle praktische informatie en het programma terug te vinden. Geen drukwerk nodig dus.

Voor wie is de Nacht van de Viool?

De Nacht van de Viool richt zich volgens Kliphuis op iedere muziekliefhebber, van klassiek tot wereldmuziek. “Het publiek zal voor bepaalde artiesten komen, maar we nodigen ook graag mensen uit die totaal verrast willen worden. Ik weet zeker dat ze op deze avond nieuwe helden gaan ontdekken! Zeker ook als het gaat om aanstormend talent. We maken een bijzondere reis en de viool is ons paspoort. We vertrekken uit Nederland en reizen naar Ierland, Hongarije, Midden-Oosten en verder de wereld rond. We kunnen niet alles in een keer laten zien, maar we maken een begin van een onvergetelijke reis!”

Festivalprogramma en tickets: tivolivredenburg.nl.

Leestip: krijg een inkijkje in het leven van een violiste via de maandelijkse blogs die Sanne Zwikker voor Luister schrijft.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen