Holland Baroque werkt samen met Wu Wei (foto: Wouter Jansen)

Holland Baroque en Wu Wei

Medio juni 2019 verwacht Holland Baroque een nieuwe cd uit te brengen via platenlabel Pentatone. Het betreft een opname in samenwerking met Wu Wei, componist en meester in het bespelen van de sheng.

Traditioneel Chinees instrument

De sheng oogt als een blaasinstrument met een bijzonder uiterlijk en heel veel bamboebuizen. Maar het is nog meer dan dat. Dit traditionele Chinese mondorgel produceert de meest prachtige geluiden. Vooral als het wordt bespeeld door de ‘sheng-goeroe’ Wu Wei. De oudste versie van de sheng stamt uit de elfde eeuw voor Christus. Nog na de barokperiode, in de laat achttiende eeuw, is het instrument voor het eerst geïmporteerd naar Europa. De westerse klassieke barokmuziek smelt op de cd Silk Baroque samen met dit oosterse instrument. Dit zorgt voor een verrassende en interessante muziekbeleving.

Samenwerking met Holland Baroque

Holland Baroque is een Nederlands ensemble van barokmusici. Samenwerken met andere solisten en ensembles is de rode draad in de programmering. Hierdoor krijgen barokcomposities die ze spelen keer op keer een nieuwe impuls. Voor Wu Wei is het geen vreemde groep. In 2017 gingen ze al eens samen op tournee en legden de basis voor deze cd. Met hun muziek en met deze cd wil Holland Baroque laten horen hoe oude tradities een nieuwe klank kunnen krijgen. Als componist en als shengspeler is Wu Wei daar ook continu mee bezig, waardoor dit een passende combinatie is.

Silk Baroque

Het album bevat naast barokcomposities van Bach, Telemann en Rameau ook traditionele Chinese muziek. Alle stukken zijn gearrangeerd door het artistiek team van Holland Baroque: Judith en Tineke Steenbrink. Zij hebben er samen met het ensemble voor gezorgd dat de wonderlijke klanken van Wu Wei en zijn sheng op harmonieuze wijze samensmelten met het barokke geluid van Holland Baroque. De cd Silk Baroque wordt op 10 juni 2019 verwacht.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen