Pergolesi, bekendste componist van het Stabat Mater
Giovanni Battista Pergolesi

Johannette Zomer zingt Pergolesi

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, is er in de Domkerk in Utrecht een concert voor en door vrouwen, met als thema ‘De Tranen van Maria’, uitgevoerd onder leiding van de sopraan Johannette Zomer. Extra reden voor dit concert: 100 jaar geleden kregen vrouwen in Nederland kiesrecht.

Kern van het programma is het Stabat Mater van Pergolesi, aangevuld met Cellosuites van Bach, lofzangen van Hildegard van Bingen en delen uit de Cantigas de Santa Maria, één van de grootste verzamelingen lofliederen van de westerse middeleeuwse literatuur.

Tulipa Consort van Johannette Zomer

Het Stabat Mater, een middeleeuws gedicht over het lijden van Maria bij haar gekruisigde zoon, is vanaf het ontstaan tot in de vorige eeuw veelvuldig getoonzet, onder meer door Palestrina, Rheinberger, Scarlatti, Boccherini, Vivaldi, Dvořák, Haydn, Verdi, Poulenc en Pärt. De meest bekende versie is echter die van Pergolesi.

Uitvoerenden zijn het Tulipa Consort van Johannette Zomer, die zelf de sopraanpartij voor haar rekening neemt; mezzosopraan Cécile van de Sant; een projectkoor en voorts Franse, Irakese en Syrische musici die op vrouwen geïnspireerde Arabisch en Sefardische liederen zullen zingen.

Sefardische cultuur

Met name de Sefardische liederen zijn sterk door vrouwen bepaald. Nadat de Sefardische Joden in de vijftiende eeuw werden verbannen uit Spanje, waren het vooral de moeders die de Sefardische liederen mondeling overleverden op hun dochters. Zo bleef deze cultuur behouden. Veel liederen werden alleen door vrouwen gezongen, omdat er in het dagelijks leven van Sefardische Joden zich veel exclusief vrouwelijke gebeurtenissen of feesten voordeden.

Johannette Zomer heeft een voorkeur voor barokmuziek, met name Bach, maar daarnaast een zeer omvangrijke concertpraktijk met een repertoire dat reikt van de Middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw. Haar eigen ensemble, het Tulipa Consort, heeft een flexibele samenstelling en richt zich vooral op zeventiende- en achttiende-eeuwse muziek.

Dans door Heather Ware

Als een rode draad door de voorstelling worden getuigenissen van vrouwen van over de hele wereld geprojecteerd. Tenslotte zal de Canadese danseres Heather Ware, in samenwerking met de talentenklas van CaDanZ uit Zutphen, het thema verder uitdiepen door te dansen op de muziek van Bach.

Na Utrecht zal de voorstelling ‘De Tranen van Maria’ nog te zien zijn op 9, 10 en 16 maart in respectievelijk Zutphen, Dordrecht en Muiden. Ga voor tickets naar deze website.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een abonnement!

Neem nu een 1-jarig of een 2-jarig abonnement op Luister   magazine! 

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 9 februari geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!