Divorce of Figaro
De Canadese sopraan Elisabeth Hetherington speelt in Divorce of Figaro de rol van Susanna.

Holland Opera presenteert deze zomer ‘Divorce of Figaro’

Op 12 augustus gaat de opera Divorce of Figaro in première in de Werkspoorkathedraal. De opera is een vervolg op Le nozze di Figaro van Mozart. Deze productie van Holland Opera is tot en met 27 augustus 2022 in Utrecht te beleven.

Mozart schreef met Le nozze di Figaro een tijdloos werk. In 1937 creëerde de Hongaars-Duitse schrijver Von Horváth een vervolg op het oorspronkelijke theaterwerk De bruiloft van Figaro van Beaumarchais uit 1778. Holland Opera laat zich voor Divorce of Figaro inspireren door de muziek uit Mozarts bekende opera en de toneeltekst van Von Horváth.

Figaro op de vlucht

De zogenoemde vervolgopera met composities van Niek Idelenburg begint op het huwelijk van Figaro en Susanna, dat in het kasteel van hun meesters voltrokken wordt. Wanneer het volk zich plots verzet tegen de graaf en gravin, slaan de vier op de vlucht. Het pas getrouwde stel Figaro en Susanna moet op zoek naar een nieuwe toekomst.

Divorce of Figaro?

De rol van Susanna wordt vertolkt door de Canadese sopraan Elisabeth Hetherington. In een interview in de volgende editie van Luister vertelt ze dat “Susanna muzikaal gezien de grootste rol is die ik tot nu toe heb mogen vertolken. Aanvankelijk is Susanna smoorverliefd op Figaro, maar gaandeweg merkt ze dat hij een onvervalste opportunist is. Of ze bij elkaar blijven, laat ik nog even in het midden.”

Opera op locatie

Met eigenzinnige opera’s op locatie, zoals Divorce of Figaro, trekt Holland Opera een breed publiek. “Onze opera’s brengen actuele emoties heel dichtbij”, vertelt regisseuse en librettiste Joke Hoolboom in Luister nr. 765. “Daarentegen is deze opera ook een komedie. De werkelijkheid blijkt altijd absurder dan je ooit durfde te bedenken.”


Een voorproefje van de opera Divorce of Figaro van Holland Opera.

Klik hier voor meer informatie over de speeldata en de kaartverkoop.

4.8/5 - (6 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen