HOMILIUS

Recensie HOMILIUS, C.P.E. BACH – Lukas Passion

HOMILIUS, C.P.E. BACH
Lukas Passion
Reinoud van Mechelen (evangelist), Huub Claessens (Christus), Caroline Weynants (sopraan) e.a., Il Fondamento o.l.v. Paul Dombrecht
passacaille PAS 1052 • DDD-77’
Waardering: 7

De Lukas-passie van Carl Philipp Emanuel Bach is eigenlijk door een ander gecomponeerd. Van Bach is bekend dat hij moeite had met deadlines en dat de meeste passies die hij als Musikdirektor in Hamburg programmeerde overwegend zijn samengesteld uit materiaal van andere componisten. Voor de stille week van 1775 leende hij zonder naamsvermelding bijna de volledige Lukas-passie van componist Gottfried August Homilius. De muzikale ingrepen die Bach erin pleegde – transposities, instrumentale bezetting – waren waarschijnlijk vooral van praktische aard en ingegeven door de beschikbare musici. Bovendien schrapte hij een aantal stukken, omdat in Hamburg de passie gewoonlijk tijdens de eredienst werd gespeeld en daarom niet te lang mocht duren. Muzikaal gezien is deze Lukas-passie een mooi voorbeeld van de empfindsame stijl met energieke instrumentale begeleiding en rechtdoorzee melodielijnen. De opname is al in maart 2014 uitgebracht; over de redenen voor heruitgave wordt niet gerept. Onder de solisten die samen het achtkoppige koor vormen heeft Reinoud van Mechelen als evangelist een fijn­besnaarde inbreng, maar bij de anderen lijkt een drukkende sfeer van gelatenheid een overtuigende interpretatie in de weg te staan. Het is prijzenswaardig dat Paul Dombrecht de passie van Homilius uit de vergetelheid wil trekken, maar de uitvoering enthousiasmeert me niet echt.
Marnix Bilderbeek

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen