J.S. BACH

Recensie J.S. BACH – Violin Concertos (vioolconcert in A BWV1041, in E BWV1042, in g BWV1056R, in d BWV1052R, Concert voor twee violen in d BWV1043)

J.S. BACH
Violin Concertos (vioolconcert in A BWV1041, in E BWV1042, in g BWV1056R, in d BWV1052R, Concert voor twee violen in d BWV1043)
Giuliano Carmignola (viool en algehele leiding), Mayuma Hirasaki (viool), Concerto Köln
Archiv Production 479 2695 • DDD-74’
Uitvoering *** | Registratie ****

Wat gebeurt er als er een Italiaan er met de noten van Bach vandoor gaat? Eigenlijk het omgekeerde van wat Bach deed met het werk van Vivaldi. Bach temde als het ware de furie van Vivaldi in zijn bewerkingen. De avontuurlijke sterviolist Giuliano Carmignola zoekt nu de feeks in de vioolconcerten van Bach. Hij voegt aan de bekende concerten in A en E een ruigheid en Italiaanse stormachtigheid toe, die duidelijk maken bij wie Bach zijn inspiratie voor het soloconcert haalde, maar die ook de Bachadepten die houden van de strenge Duitse monumentaliteit zal afschrikken. Omdat Concerto Köln de boel nog een beetje in toom houdt, is deze Bach met wilde haren niet altijd even evenwichtig. In het concert voor twee violen in d krijgt Carmignola gezelschap van Mayumi Hirasaki, die een stuk minder gedurfd speelt en daarom de zaak wat uit evenwicht haalt. De grootste waarde van deze plaat zit vooral in twee reconstructies van verloren gewaande Vioolconcerten die alleen nog in klavecimbelversies bestonden, het Concert in g BWV1056 en het concert in d BWV1052. Omdat het referentiekader hier kleiner is, is het een mooi begin om aan de benadering van Carmignola te wennen.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen