Zauberflöte van Mozart in een modern jasje door Johannette Zomer - Luister magazine over klassieke muziek

Johannette Zomer presenteert uniek operaproject

Sopraan Johannette Zomer presenteert deze nazomer het operaproject Toverfluit RAP, waarbij Mozarts Zauberflöte wordt uitgevoerd in opera, hiphop én rap. Naast Zomer werkt een grote variatie aan vocalisten mee aan dit unieke project. Die Zauberflöte behoort tot de bekendste en meest opgevoerde opera uit het repertoire van Mozart en krijgt nu een compleet nieuw jasje. De première is op zaterdag 14 september in Zutphen.

Opwindende en inspirerende operaversie

Zie het als een moderne uiting van Die Zauberfloöte, waarbij rising star Pjotr (rapper), Charlotte Margiono (zangcoach), Frans Fiselier (bas-bariton) en Zomer zelf hun passie en ervaring inzetten om samen met jonge professionals en vergevorderde amateurs een compleet eigen versie van het stuk te maken. Wees echter niet bang, het oorspronkelijke werk en de muziek van het meesterwerk van Mozart komen nog steeds tot hun recht. Maar het is misschien wel wat opwindender en moderner.

Vocalisten uit verschillende muziekstijlen

Johannette Zomer licht toe: “Binnen dit project gaan we alle kanten op. Zo zijn er jonge rappers, een jongerenkoor, beginnende solisten, niet meer zo piepjonge zeer ervaren amateurzangers, gevestigde zangers en niet te vergeten een ambitieus amateurprojectkoor. Door binnen het project samen te werken met deelnemers uit verschillende hoeken, kunnen we niet anders dan gezamenlijk opnieuw naar de Toverfluit kijken en daarmee het avontuur aan gaan. Met jonge rappers uit Zutphen voegen we nieuwe werken toe en maken een vertaalslag naar het heden. De taal van Mozart is namelijk niet echt meer van deze tijd. De onderwerpen zijn dat echter wel. Zo maken beide partijen kennis met elkaars muzieksoort. Door de kruisbestuiving van deelnemers en muziek maken we het mogelijk om hernieuwd naar de bekende en veel gespeelde opera te kijken en luisteren.”

Zomer Academie Zutphen

Johannette Zomer is de oprichter van de Zomer Academie Zutphen, een muzikaal platform voor jonge professionals, studenten en amateurs. Uitgangspunt hiervan is het vocale repertoire uit de zeventiende en vroege achttiende eeuw. Elk jaar organiseert de academie een vijfdaags festival met masterclasses, workshops en concerten in Zutphen. Daarnaast vinden door het jaar heen andere educatieve activiteiten plaats, zoals koorworkshops, masterclasses en een tweejaarlijks operaproject. Onderzoek en overdracht van kennis gaan hierbij hand in hand met het verkennen van een nieuw repertoire, de ontwikkeling van frisse producties en de organisatie van concerten.

Speeldata en tickets Toverfluit RAP

  • 14 september Hanzehof (Zutphen)
  • 15 september familiebuitenvoorstelling bij de Berkelpoort (Zutphen)
  • 15 september buitenvoorstelling bij de Berkelpoort (Zutphen)
  • 21 september DRU Cultuurfabriek (Ulft)
  • 28 september Oosterpoort (Groningen)
  • 17 januari 2020 Ottone (Utrecht)
  • 19 januari 2020 The MAX in de Melkweg (Amsterdam)

Ga voor tickets naar de website van Zomer Academie Zutphen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen