KALITZKE

Recensie KALITZKE – Story Teller – Figuren am Horizont

KALITZKE
Story Teller – Figuren am Horizont
Johannes Moser (cello), Ivana Prista­sová (viool), Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, österreichisches esemble für neue musik o.l.v. Johannes Kalitzke
Kairos Music 0015038KAI • DDD-54’
Waardering: 10

Vermaard dirigent-componist Johannes Kalitzke is buiten avant-garde fans in Nederland niet zo bekend als in het Duitse taalgebied. Dat is een gemis, ook voor de meer algemeen geïnteresseerde muziekliefhebber. Sinds het verschijnen van Kalitzkes opera Inferno uit 2003 ben ik namelijk gefascineerd geraakt door zijn heel eigen klankwereld. Ook Story Teller voor cello en orkest is weer een uitgesproken voorbeeld van zijn aan waanzin refererende, theatrale klankwereld, die als vanzelf heel directe beelden, zeg maar rustig visioenen oproept. De doorgewinterde avant-garde liefhebber zal wellicht tevreden snoevend kennisnemen van het begeleidende boekje met het type professorale verhandelingen dat je ook in kunstcatalogi veelvuldig tegenkomt: vooral bedoeld om de kennis van de auteur te etaleren. Voor een doorsnee lezer is de tekst echter volkomen onleesbaar. Gelukkig spreekt de muziek in dit geval voor zich. Kalitzke voert u mee van hoge bergen naar diepe dalen, van de mooie momenten in het leven naar de meest tragische en hij vangt onderweg alle tussenliggende emoties in een web van hallucinante noten. Fantastisch gespeeld door cellist Johannes Moser en violiste Ivana Pristasová en het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin onder leiding van de componist.
René Seghers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen