Animato Kwartet, winnaar Kersjesprijs 2023
Animato Kwartet. Foto: Sarah Wijzenbeek

Kersjesprijs 2023 toegekend aan Animato Kwartet

Het Kersjes Fonds heeft de Kersjesprijs dit jaar toegekend aan het Animato Kwartet. De Vioolbeurs is voor Iris van Nuland en de Directiebeurs voor Leon Frantzen-Malesani. Het Butter Quartet krijgt het Strijkkwartetstipendium. De officiële prijsuitreiking door het stimuleringsfonds volgt op maandag 27 november in De Duif in Amsterdam.

Het Kersjes Fonds volgt het Animato Kwartet naar eigen zeggen al jaren en is ‘onder de indruk van de enorme stappen die de musici als kwartet hebben gezet’. Het stimuleringsfonds motiveert zijn toekenning van de Kersjesprijs 2023 aan het Nederlandse kwartet als volgt: ‘Vier spelers, die elk hun individuele uitdrukking behouden en inzetten, hebben als kwartet een gelaagd en intens spel ontwikkeld met een breed palet aan kleuren. Met hun bruisende en gloedvolle vertolkingen van muziek uit verschillende periodes weten ze het publiek te betoveren.’ Die vier spelers zijn cellist Pieter de Koe en violisten Inga Våga Gaustad, Tim Brackman en Elisa Karen Tavenier. Als het Animato Kwartet combineert het viertal klassieke werken met hedendaagse composities. In 2017 ontvingen ze reeds het Strijkkwartetstipendium van het Kersjes Fonds.

Vioolbeurs voor Iris van Nuland

Naast de Kersjesprijs, die uit een geldbedrag van 50.000 euro bestaat, kent het Kersjes Fonds jaarlijks ook een Vioolbeurs en Directiebeurs (beide 15.000 euro) en een Strijkkwartetstipendium (10.000 euro) toe aan jong talent en bijzondere projecten of originele initiatieven. Dit jaar gaat de Vioolbeurs naar Iris van Nuland. Het fonds roemt de violiste om ‘haar veelzijdigheid en indrukwekkende muzikale intuïtie’ waarmee zij ‘de kern van uiteenlopende componisten als Bach, Paganini en Stravinsky weet te raken’. Van Nuland won eerder het Prinses Christina Concours en soleerde onder andere bij het Residentie Orkest en het Jeugdorkest Nederland. Sinds drie jaar studeert ze aan het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt en Maria Milstein.

Directiebeurs gaat naar Leon Frantzen-Malesani

‘Hij houdt overzicht, heeft lef, is trefzeker en zeer muzikaal.’ Met die woorden omschrijft het Kersjes Fonds de winnaar van de Directiebeurs. Leon Frantzen-Malesani zou volgens het stimuleringsfonds ‘volkomen ontspannen een groot symfonieorkest door een uitdagende, hedendaagse partituur kunnen loodsen’. Dat zal de 25-jarige dirigent in seizoen 23-24 bewijzen als Resident Conductor bij het Muscat Royal Philharmonic Orchestra in Oman. Frantzen-Malesani won al meerdere internationale prijzen en dirigeerde orkesten in binnen- en buitenland, waaronder Nottingham Philharmonic, Wiener Festspiele Ensemble, Orchestre Symphonique de Quebec,… Binnenkort maakt hij zijn debuut bij BBC Philharmonic, PSAPPHA Ensemble en Orkest de Ereprijs. De kneepjes van het vak leerde hij onder meer van Mark Heron en Clark Rundell aan het Royal Northern College of Music.

Butter Quartet krijgt Strijkkwartetstipendium

Het Strijkkwartetstipendium is dit jaar toegekend aan het Butter Quartet, dat bestaat uit violisten Anna Jane Lester en Chloe Prendergast, altvioliste Isabel Franenberg en cellist Evan Buttar. Zij streven ernaar uitvoeringspraktijken van eind achttiende, begin negentiende eeuw in hun optredens te integreren. Daarbij spelen ze ook nieuw werk voor historische instrumenten. Het Butter Quartet trad onder meer op tijdens Festival Oude Muziek in Utrecht, Mozartfest Würzburg en Beethoven Academy in Polen. ‘Het kwartet is eigenzinnig’, laat het Kersjes Fonds optekenen. ‘Het excelleert in subtiel veelkleurig samenspel, toont een verfrissende blik op het klassieke repertoire, pleegt research naar onontdekte componisten en stelt bijzondere programma’s samen.’

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen