Klaus Mäkelä wordt de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest
Klaus Mäkelä dirigeerde in het verleden al eens het Concertgebouworkest. Foto: Milagro Elstak

Klaus Mäkelä vanaf 2027 chef-dirigent Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft een van de meest gevraagde, jonge dirigenten weten te strikken. Klaus Mäkelä. De 26-jarige Fin gaat vanaf 2027 aan de slag als chef-dirigent van het orkest.

In een interview met Luister (dat u hier kunt lezen) sprak Klaus Mäkelä over zijn liefde voor het Oslo Philharmonic en het Orchestre de Paris. De Finse cellist en dirigent voelt zich als chef-dirigent bij beide orkesten thuis. Op de vraag of er werkelijk geen wederzijdse liefde voor het Concertgebouworkest in de lucht hangt, antwoordde hij toen: “Ik vind het Concertgebouworkest echt, echt, echt een van de meest fascinerende orkesten op aarde. Maar nee, de ringen zijn nog niet uitgewisseld.” Met de nadruk op ‘nog’, zo blijkt. Want vanaf 2027 verbindt Mäkelä zich als chef-dirigent aan dat ‘meest fascinerende orkest’. Tot het zo ver is, bekleedt hij bij het orkest de functie van artistiek partner.

Tienjarige verbintenis

In binnen- en buitenland werd er al langer uitgekeken naar de benoeming van een nieuwe chef-dirigent voor het Concertgebouworkest. Het zat immers al vier jaar zonder. Bij de start van seizoen 2022/2023 gaat de tienjarige verbintenis tussen Mäkelä en het Concertgebouworkest officieel in. Eerst als artistiek partner, later als chef-dirigent. In augustus dit jaar leidt de Finse dirigent zijn toekomstig orkest al in Mahlers Zesde symfonie en in Orion van zijn landgenote Kaija Saariaho. Mäkelä noemt in een gesprek met Nieuwsuur zijn nieuwe orkest uniek: “Toen ik in 2020 voor de eerste keer met ze optrad, was dat een bijzonder moment voor me. Hun klank is heel speciaal, gevoelig en gelaagd. Het heeft een warmte die geen enkel ander orkest heeft.”

Wie is Klaus Mäkelä?

Geboren: 1996, Helsinki (Finland)
Instrument: cello, baton
Opleiding: Sibelius Academy of the University of the Arts Helsinki
Leraren: Jorma Panula (orkestdirectie), Marko Ylönen (cello) e.a.
Carrière: speelde als cellist – solist of ensemble – in diverse Finse orkesten. Vaste gastdirigent van het Symfonieorkest van de Zweedse Radio, chef-dirigent Oslo Philharmonic, chef-dirigent en artistiek leider Orchestre de Paris. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest is Mäkelä vanaf seizoen 2022/2023 artistiek partner en vanaf 2027 chef-dirigent

4.3/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen