Ralph van Raat is een van de musici die in juni 2022 optreedt in Bozar in Brussel.
Pianist Ralph van Raat is een van de musici die deze maand in Bozar aan het werk te zien/horen zijn. Foto: Heather Pinkham.

Gevarieerd symfonisch programma in Bozar

Het Brusselse kunstencentrum Bozar plaatst in de maand juni symfonische muziek centraal. Naast een concert van de Wiener Philharmoniker onder leiding van Andris Nelsons staat dit weekend een concert van de IJslandse pianist Víkingur Ólafsson en het Belgian National Orchestra, geleid door Hugh Wolff, op het programma. Later deze maand reist de Nederlandse pianist Ralph van Raat naar Brussel af, staat er een futuristische concertavond gepland en ontroeren de laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello andermaal het publiek.  

Op dinsdagavond 21 juni betreedt Ralph van Raat het podium van de Henry Le Boeufzaal in Bozar. De Nederlandse pianist zal twee van de drie pianoconcerten uitvoeren, die ontsproten uit de geest van de Amerikaanse componist John Adams: Eros Piano (1989) en Century Rolls (1997). Het Belgian National Orchestra sluit de concertavond af met de Symfonische dansen, op. 45 van Sergej Rachmaninov. Dirigent Hugh Wolff leidt het orkest door dit muziekstuk, waarin de Russische componist nostalgisch terugkijkt op zijn leven. Daarvoor gebruikt hij als het ware citaten uit vroeger werk.

Futuristische concertavond

Liefhebbers van meer hedendaags getinte klassieke muziek mogen A Walk into the Future op zaterdag 18 juni absoluut niet missen. Het concert ontleent zijn naam aan de compositie van Øyvind Torvund. Of noem het gerust ‘een symfonisch gedicht voor orkest met elektronische sample playback’. Bezieler van deze concertavond is Ilan Volkov, de voormalige dirigent van het BBC Scottish Orchestra en motor achter het Tectonics Festival. Met de musici van het Brussels Philharmonic en het ensemble Ictus bedacht hij deze sciencefiction-avond. Onder zijn leiding brengen de musici ook het werk Round van Cassandra Miller en het Concerto Grosso nr. 2 van Georg Friedrich Haas.

Laureaten in Bozar

De gloednieuwe laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello tonen op 14 en 16 juni in Bozar andermaal waartoe ze in staat zijn. Op dinsdagavond staan de vierde, vijfde en zesde laureaat van de prestigieuze wedstrijd op het podium, begeleid door het Antwerp Symphony Orchestra met dirigent Giordano Bellincampi. Twee dagen later ontroert de top drie nogmaals het publiek samen met het Belgian National Orchestra onder leiding van Eivind Aadland. In het programmaboekje prijken composities van Tsjaikovski, Camille Saint-Saëns, Edward Elgar en Robert Schumann. Winnares Hayoung Choi zal het Concerto nr. 1 in Es op. 107 van Sjostakovitsj ten gehore brengen.

Kijk voor meer informatie over de concerten op www.bozar.be.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen