Le Nuove Musiche

Le Nuove Musiche heeft jouw hulp nodig

Veel artiesten zijn op dit moment bijzonder productief. Ze hebben alle tijd om stukken in te studeren, te schrijven en ook op te nemen. Wij, de luisteraars, plukken daar de vruchten van. Het zijn welkome cadeaus in deze troebele tijd. Ensemble Le Nuove Musiche, waarvan Krijn Koetsveld de ronkende motor is, komt met een opname van Monteverdi’s schitterende Selva morale e spirituale. Koetsveld: “Omdat het een manier is om iets moois te doen, om wat te kunnen verdienen en om ons klaar te maken voor de post-coronatijd.”

Le Nuove Musiche kreeg jubelrecensies voor Monteverdi’s madrigalen

Nu alweer vijf jaar geleden begon Le Nuove Musiche aan het megaproject om álle madrigalen van muziekvernieuwer Claudio Monteverdi (1567-1643) op te nemen. Let wel: dat zijn er 202. Het ensemble flikte het en de opnamen bleken een schot in de roos: jubelrecensies in binnen- én buitenland. Die tour de force werd toentertijd mogelijk gemaakt door het platenlabel Brilliant Classics, dat tijd en geld in het project investeerde.

Tja, en toen kwam de voor de hand liggende vraag: nu jullie alle madrigalen hebben opgenomen, de wereldlijke werken van Monteverdi, willen jullie dan ook zijn geestelijke en spirituele werken opnemen? “Natuurlijk”, was de reactie van Koetsveld en de zijnen. “Dat moet nog.” Le Nuove Musiche begint met de bundel Selva morale e spirituale uit 1641: drie uur muziek die zeer divers is, van eenstemmig met begeleiding van een enkel instrument tot dubbelkorige schoonheid met concertante instrumentale stemmen.

Het ensemble mist nog zo’n 20.000 euro

Ook niet onbelangrijk: Le Nuove Musiche heeft er, met behulp van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, zelfs een speciaal Monteverdi-orgel voor laten bouwen. Columnist Guido van Oorschot schrijft erover in de komende edities van Luister
Maar drie uur muziek dus: 11 opnamedagen, 44 repetitiedagen, uren aan zelfstudie voor de ensembleleden, een opnameleider, dagen om te editen, een cd-boekje in elkaar draaien. Brilliant mag dan een doorgewinterd label zijn, dit is een flinke klus. De kosten zijn ernaar: 70.000 euro. Brilliant en Le Nuove Musiche missen nog zo’n 20.000 euro. En wij kunnen daarbij helpen. De crowdfundingactie loopt nog tot 21 juni. Het ensemble heeft al 45% van het bedrag opgehaald. De link naar de actie vind je hier.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen