Key-Visual_City-of-music-Leipzig_©Formdusche_Larisa-Birta

Leipzig. Waar muziek de toon zet

Advertorial

De fascinerende kracht van muziek is overal in Leipzig te voelen – op straten en pleinen, in kerken, concertzalen en op de vele authentieke plekken waar beroemde musici werken. En dat is een traditie: in de afgelopen eeuwen hebben hier meer dan 500 componisten gewoond en gewerkt, waaronder de groten uit de muziekgeschiedenis: Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy en Clara en Robert Schumann, maar ook Richard Wagner, Edvard Grieg, Albert Lortzing, Gustav Mahler en Hanns Eisler.

© Formdusche/Larisa Birta

Bach, Mahler, Wagner en Mendelssohn – Leipzig inspireert met topklasse muziekfestivals Tot en met 2022 biedt Leipzig verschillende topklasse muziekfestivals aan. De focus ligt op Johann Sebastian Bach, Gustav Mahler, Felix Mendelssohn Bartholdy en Richard Wagner.

Voor deze en vele anderen is Leipzig een inspirerende plek om te werken: Robert en Clara Schumann, Edvard Grieg, Max Reger en anderen – ze zijn allemaal nauw verbonden met Leipzig door hun leven en artistieke werk. Het St. Thomas Jongenskoor, het Operahuis en het Gewandhausorchester, dat al meer dan 800 jaar bestaat, hebben vandaag de dag nog steeds veel invloed op de muziekstad Leipzig.

Maar Leipzig heeft niet alleen een grote muzikale geschiedenis, de traditie wordt hier ook beleefd. Elk jaar eert de stad “haar” musici met topfestivals die gasten van over de hele wereld in vervoering brengen. De muzikale kalender tot en met 2022 biedt een recordaantal festivals en maakt Leipzig weer een mekka voor liefhebbers van klassieke muziek.

© Bach-Archiv Leipzig/Gert Mothes

2020: “BACH – We Are Family”
Elk jaar eert Leipzig zijn beroemde Thomaskoor met het Bach Festival. Onder het motto “BACH – We Are Family” komen meer dan vijftig Bach-koren en ensembles van over de hele wereld naar Leipzig om de componist in zijn belangrijkste standplaats te vieren. Gedurende tien dagen zijn er meer dan 150 evenementen in het centrum van de stad. Net zoals de wijdverspreide familie Bach regelmatig samenkomt voor muzikale en sociale familiereünies, zullen de ensembles optreden ter ere van de baroksuperster uit Leipzig. Het festival vindt plaats van 11 tot en met 20 juni 2020.

© Gert Mothes

2021: Mahlers klankuniversum in Leipzig en Mendelssohn Festival
Van 13 tot 24 mei 2021 wordt het Gewandhaus opgedragen aan de componist en dirigent Gustav Mahler en eert hem met een eigen festival. Mahler werkte van 1886 tot 1888 als 2e kapelmeester in de Opera van Leipzig en componeerde hier zijn eerste symfonie. Leipzig biedt een authentiek decor voor het festival, want tijdens zijn jaren in Leipzig dirigeerde Mahler het Gewandhausorchester bijna dagelijks. Tijdens het Mahler Festival 2021 zullen tien orkesten van wereldklasse, waaronder het London Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest en de philharmonische orkesten uit Wenen, Berlijn en München, naast het Gewandhausorchester, alle symfonieën uitvoeren.

Leipzig Tourismus und Marketing biedt exclusieve tickets voor enkele uitverkochte concerten in combinatie met een hotelreservering: www.leipzig.travel/mahler21.

© LTM/Andreas Schmidt

Het Mendelssohn Festival, van 31 oktober tot 7 november 2021, zal zich richten op Felix Mendelssohns meesterwerken, koorsymfonieën, en orkest- en kamermuziek uit de Romantiek.

© Tom Schulze

2022: Alle Wagner-opera’s in drie weken
Met WAGNER 22 plant Leipzig, de geboorteplaats van de componist, een unieke ervaring: in 2022 zet de Opera van Leipzig de volledige werken van Richard Wagner op het repertoire tijdens een drie weken durend festival van 20 juni t/m 14 juli 2022. De werken worden uitgevoerd in de volgorde waarin ze zijn geschreven. Alleen de vier delen van de “Ring der Nibelungen” staan als een gesloten cyclus op het programma.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen