Classical Encounters
Fotograaf: Foppe Schut

Classical Encounters: variatie is cruciaal

Van 13 tot en met 17 mei 2020 is het vijf dagen lang tijd voor kamermuzikale ontmoetingen. De achttiende editie van het festival Classical Encounters in Den Haag, Leiden en omstreken heeft het thema ‘variatie’. 

Sommigen beweren dat homo sapiens zijn ontstaan uit primaten. Anderen zeggen dat de mens door God op aarde is gezet. Weer anderen geloven in de oerknal. Hoe je het ook wendt of keert: de mens bestaat door genetische variatie. Variatie heeft niet alleen de mens op aarde gezet, in de natuur is dit fenomeen belangrijk voor het behouden van evenwicht tussen soorten en ecosystemen. Het gaat nog verder dan dat. In de zestiende eeuw was muzikaal Italië al op de hoogte van de kracht van variatie. Genoeg varietá in muziekstukken werd daar beschouwd als een van de grondregels van het componeren.

Ludwig van Beethoven: variatiemeester

Van alle componisten was Ludwig van Beethoven degene die met zijn variaties de meeste furore maakte. De (wellicht aangedikte) legende luidt zelfs dat Beethoven in één ruk 33 variaties schreef. De Oostenrijkse muziekuitgever en componist Anton Diabelli had in die tijd een reclamestunt bedacht om zijn bedrijf op te krikken. Hij gaf bekende pianisten de opdracht om variaties te bedenken op zijn zelf gecomponeerde wals. De winnaar kreeg een geldbedrag. Beethoven vond het thema onder zijn niveau, daarom reageerde hij niet op de prijsvraag van Diabelli. Wel componeerde hij 33 variaties op een ander stuk van de Oostenrijkse ‘amateurcomponist’. Dat deed hij waarschijnlijk om zijn collega’s te overtreffen óf om Diabelli dwars te zitten.

Broedplaats voor avontuur

Aangedikt of niet, tijdens het festival wordt de 250ste geboortedag van deze variatiemeester gevierd, met bijpassend thema. Op het programma van het festival staan zowel bekende meesterwerken als muzikale verrassingen. Klassiek, jazz, wereldmuziek en improvisatie ontmoeten elkaar hier. Het is een broedplaats voor creatief avontuur.

Classical Encounters

Om in het thema (Variations) te blijven, is er ook binnen het festival sprake van variatie: artistiek leider Eva Stegeman staat dit jaar naast Rembrandt Frerichs, de Artist in Focus. Als jazzpianist, improvisator en componist is dit thema op het lijf van Frerichs geschreven. Zijn werk, Eternal Variating Alternations, wordt tijdens het festival twee keer uitgevoerd. Uiteraard in twee verschillende varianten. Frerichs: “Klassieke muziek is een ontzettend rijke bron, waaruit je kunt blijven tappen en waarmee je tegelijkertijd kunt vernieuwen.”

Wil je meer weten over Classical Encounters? Lees dan verder op de website.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen