LISZT

Recensie LISZT – Années de Pèlerinage Première, Deuxième en Troisième Année, afgewisseld met madrigalen van Marenzio en Gesualdo

LISZT
Années de Pèlerinage Première, Deuxième en Troisième Année, afgewisseld met madrigalen van Marenzio en Gesualdo
Ragna Schirmer (piano), Ensemble Amarcord
Berlin Classics 0300121 (3) • DDD- 3.22’
Ragna Schirmer presenteert haar complete Années de Pèlerinage als een reisdagboek met foto’s, persoonlijke impressies, teksten van Petrarca en afbeeldingen van de kunstwerken die Liszt geïnspireerd hebben. Ook mag ensemble amarcord tussen de pianostukken door zeven madrigalen zingen, van Marenzio of Gesualdo. Schirmer wil daarmee Liszts interesse voor de Renaissance ook muzikaal onderstrepen, maar het gaat om muziek die hij meer dan hoogstwaarschijnlijk niet heeft gekend. Het onberispelijke korte aandeel van armacord doet er eigenlijk niet toe en over de vertolkingen van Schirmer valt wel iets te zeggen. Een goede pianiste is ze zeker, maar waar ze in octaafpassages mag donderen klinkt dat nogal eens een beetje plomp en als ze een buigzame melodie vormgeeft lukt het lang niet altijd om dat echt cantabel te doen. De overtuigingskracht wisselt van stuk naar stuk, en er zijn van de Années natuurlijk legio opnamen van gelauwerde grootheden die meer nuances onthullen.

Emanuel Overbeeke

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen