Foto: LM design
Foto: LM design

L’Orchestra Particolare onder leiding van Joost Smeets speelt 1e symfonie Dilovardus

Toen de Nederlandse componist en pianist Dilovardus van Commenée de diagnose kanker te horen kreeg, stortte zijn leven in. Aan zijn genezingsproces – hij was aanvankelijk opgegeven – leverde klassieke muziek de belangrijkste bijdrage. Van Commenée verwerkte zijn strijd tegen de ziekte door een symfonie te componeren, bestaande uit negen delen. Op 2 februari, de dag dat hij twintig jaar kankervrij is, speelt hij achter de vleugel met l’Orchestra Particolare onder leiding van Joost Smeets zijn symfonie in Het Concertgebouw. 

Pianist, toetsenist en componist Dilovardus van Commenée

Van Commenée (58) begon met pianospelen op achtjarige leeftijd bij de muziekschool van Utrecht en kreeg privéles van organist en dirigent Carel Christiaan Schulz. Op zijn veertiende begon hij met componeren en speelde als toetsenist in diverse rockbands. Van Commenée wist al jaren dat hij ooit een klassieke symfonie wilde schrijven. Hij omschrijft zijn 1e symfonie als ‘een persoonlijk verhaal van sterk beeldende muziek’. De opbrengst van het concert gaat naar fondsen die zich inzetten voor verbetering van kwaliteit van leven door muziek.

Dilovardus van Commenée (links) en dirigent Joost Smeets
Foto: Xpozerfilms

L’Orchestra Particolare: orkest van ‘de 3 baritons’

L’Orchestra Particolare begeleidt de baritons Marco Bakker, Henk Poort en Ernst Daniël Smid. Daarnaast is het orkest bekend van de televisieprogramma’s Una Voce Particolare, De Mattheüs Masterclass en Van Popster tot Operaster. De afgelopen jaren speelde het orkest twee series eigen concerten: Una Notte Particolare en de Classic FM Concerten.

Dirigent en tubaspeler Joost Smeets, winnaar Brescia 2018

Joost Smeets studeerde tuba in Duitsland aan de Hochschule für Musik Köln. Sinds 2000 is hij docent op het Artez Conservatorium te Zwolle. Naast zijn liefde voor de tuba kwam de laatste jaren zijn passie voor dirigeren bovendrijven. Hij werkte met dirigenten als Jan Stulen, Edo de Waart en Michaïl Jurowsky en is prijswinnaar van internationale dirigentenconcoursen als Brescia 2018, Londen 2016 en Boedapest 2015. Smeets is vanaf 2019 ook dirigent van het VU-orkest.

Kerst-korting: geldig t/m 31 december: 1e Symfonie Dilovardus, benefietconcert: koop nu uw kaarten voor slechts € 25 ongeacht rang!
1e rang kaarten zijn normaal € 32,50, 2e rang € 27,50. Inclusief drankje in de pauze.
Bij online aankoop gebruik actiecode: SR190202ST

Benefietconcert ten bate van stichting Raak een Snaar.
Zaterdag 2 februari 2019, aanvang 20.15 uur, grote zaal Het Concertgebouw, Amsterdam
Ticketverkoop via Het Concertgebouw 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen