karlsruhe

Luister Lezersreis: Händel-Festspiele in Karlsruhe

‘’Man muss lernen, was zu lernen ist, und dann seinen eigenen Weg gehen.’’ Een bekende quote van George Friedrich Händel. De weg waar Luister voor kiest, leidt naar de Händel-Festspiele in Karlsruhe. Van 24 februari tot en met 27 februari geniet u van de 43ste editie van het festival, waar Händels werken op handen worden gedragen. Met het motto: ‘’Händel voor iedereen!’’ volgt u met deze Luisterreis de weg richting Karlsruhe.

Fächerstad

Het eerste wat opvalt in het Duitse Karlsruhe is de bijzondere infrastructuur. In het midden van de stad staat Schloss Karlsruhe. Rondom dit paleis liggen 32 uitvalswegen, die samen een soort waaier vormen. De planmatig gebouwde stad is uniek en straalt sinds de oprichting van het Händel-Festival één en al Händel uit.

In de beginjaren was het succes ver te zoeken. De realisatie had flink wat voeten in de aarde. Händel was in de jaren tachtig lang niet zo populair als nu; men beschouwde zijn muziek als ‘chagrijnig’. De organisatie van het festival haalde Händel-experts van over de hele wereld naar de regio om manieren te vinden die ook een modern publiek zouden aanspreken. Een slimme zet, want inmiddels staat de 43ste editie alweer voor de deur. Jarenlange ervaring, hoge artistieke kwaliteit en een veelzijdig programma, dat zijn dé ingrediënten voor een grote aantrekkingskracht in binnen- en buitenland.

George Friedrich Händel

Händel was een echte patron in zijn stiel. Vooral zijn hoogtepunten in de barokmuziek deden zijn naam eer aan. Hij was een manusje-van-alles. Naast dat hij productief componist van instrumentale muziek, opera en oratoria was, stond hij als organist ook hoog in het vaandel. De opera’s Tolomeo en Xerxes weerspiegelen Händels grote gevoel voor theater. Reisleider en muziekspecialist Thiemo Wind zal tijdens de Luisterreis meer vertellen over de componist, de tijdsperiode en specifieke uitvoering van die avond.

Excursieprogramma

Tijdens de reis verblijft u in het luxe Achat Plaza. Het muziekavontuur in Karlsruhe zet zich voort met een gids aan uw zijde, die de parels van de barokstad laat zien. Eén van de hoogtepunten uit het lijstje is het eerder al genoemde Slot van Karlsruhe. Een heuse aanrader is ook de voormalig cisterciënzer abdij in Maulbronn. Schaars in zijn soort, want het is het best bewaarde kloostercomplex ten noorden van de Alpen. De middeleeuwse architectuur van het complex is bij uitstek één van de betere voorbeelden die in Europa te zien zijn. Bent u kunstliefhebber, dan is het optioneel om een bezoek te brengen aan de Staatliche Kunsthalle. U ziet dan de tentoonstelling van Hans Baldung Grien, bestaande uit hoogwaardige expressieve schilderijen uit de periode 1484/85-1545. Op de terugreis wordt een stop gemaakt voor het achttiende eeuwse Schloss Bruchsall. Een slot waar u de ogen uit zult kijken bij fresco’s en in het bijzonder het beroemde trappenhuis. De vierdaagse busreis wordt afgesloten met een afscheidslunch.

Muziekprogramma

25 februari (19.00 uur): opera Tolomeo, Re d’Egitto.

Deutsche Händel-Solisten (Jakub Józef Orlinski, Louise Kemény, Eléonore Pancrazi e.a.) o.l.v. Federico Maria Sardelli.

Tolomes is de laatste opera die Händel voor de Royal Academy of Music en het triumviraat van internationaal gerenommeerde zangers componeerde. Deze opera seria bestaat uit drie actes en kent een Italiaanse tekst van Nicola Francesco Haym. Regie wordt uitgevoerd door Benjamin Lazar.

26 februari (19.00 uur): opera Xerxes o.l.v. George Petrou

Deutsche Händel-solisten David Hansen, Max Emanuel Cencic, Lauren Snouffer e.a.

Verrassend genoeg een komische opera, uniek in het repertoire van Händel. Meerdere bekende melodieën van de meester der barokmuziek zijn verwerkt in deze opera, waaronder het populaire Largo. Regie wordt uitgevoerd door Max Emanuel Cencic

Deze 4-daagse Luister Lezersreis naar de Händel Festspiele wordt in samenwerking met Hannick Reizen georganiseerd van 24 tot en met 27 februari 2020. U reist per Royal Class Touringcar naar Karlsruhe, en kunt opstappen in Amsterdam, Den Haag en Duiven Van Der Valk. Inbegrepen bij de reis zijn de beste categorie zitplaatsen voor de twee muziekuitvoeringen en vervoer per luxe Royal Class Touringcar. U zult drie keer overnachten in het 4-sterrenhotel Achat Plaza Karlsruhe, inclusief ontbijtbuffet, lunch/diner en één keer koffie. Het excursieprogramma, de entrees en muziektoelichtingen zijn allemaal inbegrepen. Gedurende de reis zal er een deskundige Hannick-reisleider paraat staan. Prijs: € 1195 p.p. Toeslag tweepersoonskamer voor alleengebruik € 145 (plus € 25 administratiekosten en € 2,50 calamiteitenfonds per boeking). Kijk voor meer informatie en reserveren op: www.hannick.nl

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen