Luister Lezersreis Luzern

Luister Lezersreis: Luzern Pianofestival

De meest centrale stad van Zwitserland biedt van 16 tot en met 24 november een podium aan gevestigde topmusici en jonge talenten. Luzern is dan het decor van een internationaal pianofestival. Geniet van de klanken van onder anderen Evgeny Kissin in de schone Zwitserse berglucht en aan de rand van een diepblauw meer.

Het aangename Luzern, gelegen tussen de bergen en aan de Vierwaldstättersee, kent een lange traditie van klassieke muziek. Ieder jaar reizen duizenden muziekliefhebbers uit alle windstreken af naar deze sfeervolle stad om tijdens het Lucerne Festival te genieten van een groot aantal concerten uitgevoerd door topmusici. Omdat de behoefte aan concerten bleef toenemen, besloot men in 1998 een nieuw internationaal pianofestival in het leven te roepen.

Klassieke muziek is niet het enige wat Luzern tot een culturele trekpleister maakt

Maar klassieke muziek is niet het enige wat Luzern tot een culturele trekpleister maakt. De historie van de stad is nog duidelijk zichtbaar in de vele gebouwen, fonteinen en beelden. Eyecatcher is de Kapellbrücke, een van de oudste houten bruggen van Europa, die over de rivier Reuss loopt. Deze overdekte brug uit de veertiende eeuw verbindt het oude met het nieuwe deel van de stad. In de nok van de brug bevinden zich schilderijen van de Zürichse Heinrich Wägmann. Helaas vernietigde een brand in 1993 een groot deel van deze kunstwerken. Ook de Spreuerbrücke, het kleine broertje van de Kapelbrug, is een belangrijke culturele attractie.

De reis begint met een recital van Evgeny Kissin

De tweede Luister Lezersreis neemt u ten eerste mee naar een aantal hoogtepunten van het pianofestival, dat plaatsvindt in de concertzaal van het Kultur- und Kongresszentrum Luzern (KKL), een multifunctioneel gebouw van Jean Nouvel. Hij ontwierp ook het Louvre in Abu Dhabi.
De reis begint met een recital van Evgeny Kissin, die werken van Beethoven speelt. De alom geprezen Russische pianist brak al op twaalfjarige leeftijd door en kreeg het stempel wonderkind. Een volgende Russische pianist die u zult horen, is Igor Levit. Ook hij geeft een recital waarbij hij Beethoven ten gehore brengt. Levits meest recente album met de titel Life werd jubelend ontvangen. De selectie van deze cd kwam tot stand nadat hij op dramatische wijze een goede vriend verloor. Optioneel is een optreden van Arcadi Volodos, die Liszt en Schumann zal spelen. Naast deze recitals neemt reisleider Wouter Schmidt u nog mee naar een off-stage jazzoptreden. Schmidt, zoon van beroepsmusici en zelf violist, verzorgt tevens dagelijks een muziekinleiding voorafgaand aan de concerten.

Op Tribschen bevindt zich het landhuis van Wagner

Uiteraard bestaat de reis niet alleen uit muzikale hoogtepunten. Er is genoeg ruimte om de cultuur van Luzern op te snuiven. Op de tweede dag ontdekt u in de ochtend met een lokale gids het centrum van de stad. Naast de befaamde bruggen bezoekt u ook de oude stadsmuren. Vervolgens vaart u over de Vierwaldstätter­­see naar Vitznau, vanwaar een trein vertrekt naar de top van de berg Rigi. Op deze bergtop is een prachtig uitzicht met ruimte voor lunch en een wandeling. Een dag later staat een bezoek aan het schiereiland Tribschen op het programma. Hier bevindt zich het landhuis van Richard Wagner, die er van 1866 tot 1872 woonde. Sinds 1933 is het huis deels ingericht als museum, met onder andere partituren en muziekinstrumenten van de componist. Tijdens de vierde en laatste dag van deze lezersreis wordt een bezoek gebracht aan museum Sammlung Rosengart. Dit museum is ontstaan uit de privécollectie van Angela Rosengart en haar vader. Zij verzamelden zo’n driehonderd werken van onder anderen Picasso, Matisse, Renoir, Kandinsky en Klee. Overigens is Frau Rosengart diverse keren geportretteerd door Pablo Picasso zelf.

MUZIEKPROGRAMMA
20 november (19.30): Recital Evgeny Kissin
Beethoven – Pianosonate in C, opus 13 ‘Pathétique’
Beethoven – Fünfzehn Variationen mit Fuge in Es, opus 35 ‘Eroica-Variationen’
Beethoven – Pianosonate in D, opus 31, nr. 2 ‘Der Sturm’
Beethoven – Pianosonate in C, opus 53 ‘Waldstein’

22 november (19.30): Recital Igor Levit
Beethoven – Pianosonate in C, opus 10 nr. 1
Beethoven – Pianosonate in G, opus 49 nr. 1
Beethoven – Pianosonate in G, opus 49 nr. 2
Beethoven – Pianosonate in F, opus 54
Beethoven – Pianosonate in F, opus 57 ‘Appassionata’

22 november, na afloop van de recital van Igor Levit, wordt u meegenomen naar een off-stage jazzoptreden

Optioneel:
21 november (19.30): Recital Arcadi Volodos
Liszt – Sonetto 123 del Petrarca uit Années de pèlerinage – Deuxième année: Italie, S 161
Liszt – La lugubre gondola in As
Liszt – La Prédication aux oiseaux uit Saint François
d’Assise, S 175
Liszt – Ballade nr. 2 in B, S 171
Schumann – Kreisleriana, opus 16

Deze exclusieve vierdaagse Luister Lezersreis naar Luzern wordt in samenwerking met Hannick Reizen georganiseerd van 20 tot en met 23 november 2019. Een directe vlucht van KLM brengt u om 09.30 uur naar Zürich, waar een transfer wacht naar het viersterrenhotel Renaissance Lucerne in Luzern, in een historisch stadspaleis op drie minuten lopen van het treinstation en op 200 meter van het Vierwoudstrekenmeer. Inbegrepen in de prijs zijn drie overnachtingen inclusief ontbijtbuffet, tweemaal diner, tweemaal lunch en eenmaal koffie, entrees voor de excursies en inbegrepen concerten en alle transfers. Boeiende muziekinleidingen worden voorafgaand aan de concerten gegeven door uw Hannick-reisleider. Prijs: € 2.095 p.p. Toeslag tweepersoonskamer voor alleengebruik € 230 (plus administratiekosten € 25 en Calamiteitenfonds, € 2,50 per factuur, exclusief reis- en/of annuleringsverzekering).

Kijk voor meer informatie en reserveren op: www.hannick.nl/luzern

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!